ГоловнаЕкономікаДержава

Держборг України продовжує зростати навіть без нових траншів МВФ

Оціночний показник державного боргу на кінець березня склав 82% ВВП.

Держборг України продовжує зростати навіть без нових траншів МВФ
Фото: rian.ru

Держборг України (прямий і гарантований) у березні збільшився на 1,4% місяць до місяця (в порівнянні з березнем минулого року + $0,9 млрд) до $65 млрд (зниження з початку року на 0,4% (- $0,3 млрд )) і склав, за оцінкою Мінфіну, 82% змінного показника ВВП за останні 12 місяців (зростання з 79% на кінець 2015 р.).

Ситуацію з держборгом коментує Олена Бєлан, головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital (докладне інтерв'ю з нею в квітні виходило на LB.ua).

"Зростання держборгу в місячному вимірі викликано зміцненням курсу гривні (+ 3,2% місяць до місяця минулого року до 26,2 грн/$ у березні), внаслідок чого гривневий борг зріс у доларовому вираженні, за нашими оцінками, на 3% місяць до місяця до $18,2 млрд. Крім того, обсяг валютного боргу оціночно підріс на 0,8% місяць до місяця минулого року до $47 млрд за рахунок міжурядового кредиту від Японії ($0,3 млрд) й інших невеликих запозичень від офіційних кредиторів, які були частково компенсовані плановими погашеннями валютних облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП)", - йдеться в письмовому коментарі Олени Бєлан.

За її оцінками, заборгованість України в інвалюті склала 72% від усього боргу в першому кварталі 2016 року, при цьому майже половину цієї суми ($24 млрд) складають кредити офіційним кредиторам. Обсяг боргу з початку року залишився практично без змін, оскільки вплив курсових коливань було компенсовано невеликими запозиченнями уряду (як на внутрішньому ринку, так і у офіційних кредиторів), а також випуском ОВДП для рекапіталізації держбанків (на суму 14,3 млрд грн).

"Приплив кредитів від МВФ й інших офіційних кредиторів та руху валютного курсу, як і раніше будуть залишатися основними факторами, що впливають на показник борг-до-ВВП. Нещодавно ми поліпшили наш прогноз валютного курсу до 27 грн/$ на кінець 2016 і 2017 років (з 29 грн/$ і 30 грн/$ відповідно), але знизили прогноз чистого припливу коштів від офіційних кредиторів до $4 млрд у цьому році і - $0,7 млрд у наступному році (з $7,3 млрд і $2,6 млрд відповідно). З огляду на переглянуті показники, ми очікуємо, що відношення державного боргу до ВВП залишиться на рівні близько 80% на кінець 2016 року і знизиться до 75% в 2017 році", - робить висновок економіст.

Нагадаємо, Рада зробила безстроковим мораторій на виплати за борг перед Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram