ГоловнаЕкономікаФінанси

Прокуратура повідомила про крадіжку 4,5 млрд гривень у Дельта Банку

Керівництво банку проводило фіктивні кредитні операції.

Прокуратура повідомила про крадіжку 4,5 млрд гривень у Дельта Банку
Фото: www.kp.by

Прокуратура Києва розпочала кримінальне провадження за фактом заволодіння службовими особами Дельта Банку грошовими коштами на суму понад 4,5 млрд гривень.

"Встановлено, що протягом 2013-2015 років працівники ПАТ "Дельта Банк" заволоділи коштами фінансової установи шляхом здійснення фіктивних кредитних операцій із використанням рахунків понад 60 тисяч клієнтів банку", - повідомляє прокуратура.

Розслідування розпочато за матеріалами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Справу порушено за ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах).

Досудове розслідування доручено Слідчому управлінню Головного управління Нацполіції в Києві.

Нагадаємо, в січні ліквідатор фінустанови Владислав Кадиров повідомив, що низка компаній намагалися вивести з збанкрутілого Дельта Банку активи на суму близько 20 млрд гривень.

З-поміж подібних угод Кадиров назвав спробу компанії Cargill за рахунок акредитива вивести з Дельта Банку кредит на загальну суму понад $100 млн.

"Ми побачили, що ті акредитиви не мають юридичної сили, і подали в суд. Загалом на компанію Cargill було укладено 17 фіктивних акредитивів на загальну суму понад $100 млн. Це так зване "позабалансове схлопування" на суму близько 2,5 млрд грн, яку втрачає банк", - говорив Кадиров.

За аналогічною схемою було проведено операції з Ощадбанком - на 2 млрд грн, компанією "Фокстрот" - на 2 млрд грн, Авант Банком - 0,5 млрд грн, а також із Державною іпотечною установою та оператором мобільного зв'язку МТС.

Дельта Банк - це найбільший банк-банкрут, який виявився в управлінні Фонду гарантування вкладів. З жовтня 2015 року він перебуває в стадії ліквідації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram