ГоловнаЕкономікаБізнес

Експерти: перед приватизацією ОПЗ його повинні визнати монополістом

Найбільший хімзавод - де-факто монополіст, а де-юре - ні.

Експерти: перед приватизацією ОПЗ його повинні визнати монополістом
Фото: tsn.ua

До початку приватизації Одеського припортового заводу Антимонопольний комітет України повинен повернути підприємство в перелік монополістів, після чого має встановити державний контроль над його тарифною політикою.

Такі висновки опубліковано в аналітичному дослідженні Центру досліджень корпоративних відносин "ОПЗ - загрози і можливості приватизації", представленому на прес-конференції 10 грудня, пише РБК-Україна.

Як заявив віце-президент Центру досліджень В'ячеслав Бутко, дії нинішнього керівництва ОПЗ, а також майбутнього власника підприємства в питанні встановлення економічно необґрунтованих тарифів на перевалку аміаку вже завдають шкоди державі і в майбутньому можуть призвести до серйозних негативних наслідків. "Склалася парадоксальна ситуація: де-факто ОПЗ - монополіст, а де-юре - ні", - додав він.

"Повинен бути встановлений регульований державою і економічно обґрунтований тариф на перевалку рідкого аміаку, що надходить трубопроводом, який не може бути змінений новим власником заводу за власним бажанням, - сказав представник ЦДКВ В'ячеслав Бутко. - В іншому разі держава не зможе захистити свої інтереси".

Експерт зазначив, що на сьогодні важелі впливу, які можуть вплинути на ситуацію, держава використовує неефективно. Йдеться про Антимонопольний комітет України та Кабінет Міністрів України, які за законом повинні регулювати ринок монополій і дбати про конкурентне середовище.

Зі свого боку голова громадської організації "Контроль народного майна України" Євген Чередніков звернув увагу на те, що сьогодні прикладом зловживання ОПЗ своїм монопольним становищем є підвищення тарифів на перевалку для УДП "Укрхімтрансаміак" втричі. "Неприпустимо, коли одне державне підприємство збільшує свій прибуток за рахунок збільшення збитку іншого", - зазначив Чередніков.

За його словами, прийняття такого рішення АМКУ змусило б ОПЗ припинити зловживання і призвело б до встановлення справедливих, економічно обґрунтованих тарифів на послуги перевалки під контролем держави. "Але вже зараз можна констатувати, що АМКУ не діє або не має "політичної волі" для прийняття рішення про визнання ОПЗ монополістом", - додав представник ГО.

Нагадаємо, ОПЗ має найбільше в СНД виробництво аміаку і просто велике виробництво карбаміду, а також унікальний - єдиний у країні - термінал перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram