ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ вирішив ліквідувати банк "Велес"

Установу спіймали на спробі незаконно вивести за кордон 460 млн доларів.

НБУ вирішив ліквідувати банк "Велес"
Фото: fintimes.info

Національний банк 10 грудня вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідацію банку "Велес". При цьому установа навіть не пройшла стадію тимчасової адміністрації, повідомляє прес-служба НБУ.

Таке рішення пов'язане з тим, що у вересні банк спробував вивести за кордон близько 460 млн доларів за документами, що мають ознаки фіктивності. Це стало підставою для проведення інспекційної перевірки банку з питань фінансового моніторингу.

Під час перевірки було виявлено факти здійснення банком ризикованої діяльності і цілу низку операцій, характер яких дає підстави вважати, що вони були спрямовані на уникнення вимог і обмежень, передбачених банківським, валютним законодавством, законодавством із питань фінансового моніторингу.

Також НБУ виявив участь банку у проведенні фінансових операцій, метою яких є виведення капіталів, а близько 90% всіх операцій, здійснюваних банком, були саме такими.

"За неповний рік їхній обсяг перевищив 100 млн дол. США. Крім того, значний обсяг операцій проведено з використанням підроблених документів", - повідомляє НБУ.

На думку регулятора, ліквідація банку не матиме впливу на стабільність фінансового ринку, незважаючи на невеликий обсяг активів (314,2 млн гривень на кінець 3 кварталу 2015 року) і незначну кількість клієнтів-фізичних осіб (близько 150 осіб).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram