ГоловнаЕкономікаДержава

Дефіцит "Нафтогазу України" через занижені норми зросте майже до 70 млрд грн, - ЗМІ

Дефіцит "Нафтогазу України" через занижені норми зросте майже до 70 млрд грн, - ЗМІ
Фото: Макс Левин

Дефіцит НАК "Нафтогаз України" до кінця цього року побільшає ще на 5,6 млрд грн і сягне 68 млрд грн через занижені норми споживання газу.

Неадекватні норми призводять до того, що споживачі газу, які не мають лічильників, до кінця 2015 року фактично безкоштовно отримають, але не оплатять близько 780 млн куб. м газу, роздрібна вартість якого становитиме 5,6 млрд грн, - пишуть "Українські новини".

Нагадаємо, що ініціатором установлення норм споживання газу, що в рази нижчі від реальних, був нинішній голова НКРЕКУ Дмитро Вовк. Пославшись на "листи трудящих", він звернувся до прем'єр-міністра з проханням зменшити норми удвічі, що й було зроблено з 6 травня відповідною постановою Кабміну. Цей 24-річний менеджер до вступу на посаду керівника державного регулятора не мав досвіду роботи у сфері енергетики. Попри це, молодість і відсутність досвіду не звільняє від відповідальності за заподіяння збитку в особливо великих розмірах державній компанії.

Результати дослідження, проведеного Енергетичною асоціацією України, показують, що встановлені нормативи в 3-4 рази менші від зафіксованих обсягів використання газу у квартирах і приватних будинках. У сусідній Білорусі встановлені норми споживання газу більші від українських майже втричі.

Через те, що використовувати газ без лічильників вигідніше, почастішали випадки, коли споживачі газу або відмовляються від їхнього встановлення, або виводять їх з ладу. За даними фахівців держпідприємства "Харківстандартметрологія", починаючи з травня цього року, випадків умисних пошкоджень лічильників побільшало удвічі.

Ще до введення занижених норм споживання в уряді узгодили з МВФ дефіцит НАК "Нафтогаз України" на 2015 рік на рівні 61,9 млрд грн. Якщо найближчим часом норми споживання не приведуть до реальних, дефіцит НАК збільшиться ще на 5,6 млрд грн і сягне 68 млрд грн. Цю суму повинні покрити коштом бюджету, і вона може спровокувати черговий обвал гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram