ГоловнаЕкономікаДержава

Мінекономіки планує подвоїти ВВП України за 15 років

Реальний розмір української економіки сьогодні знаходиться на рівні початку 2000-х

Мінекономіки планує подвоїти ВВП України за 15 років
Фото: zn.ua

Міністерство економічного розвитку і торгівлі планує за 15 років подвоїти ВВП України.

Про це йдеться у стратегічних принципах економічного зростання країни, розробленого командою міністерства за підтримки колишнього віце-прем'єра Словаччини Івана Міклоша та провідних українських економістів Гліба Вишлінського і Олени Білан.

МЕРТ вважає, що економічне зростання України можливе за умови верховенства права, чесної конкуренції, захисту майнових прав, повної нетерпимості до корупції і невеликого, але ефективного державного апарату.

"Ми вважаємо, що в Україні буде економіка, здатна створювати робочі місця, генерувати багатство. Як результат, якщо дотримуватимуться принципи економічних свобод, ВВП має подвоїтися за 15 років, виходячи з росту 4,5% на рік, проста математика. Звичайно ж, це консервативно для країни, яка відштовхується від такої низької бази, у результаті країна має досягти 7%", - заявив під час презентації стратегії міністр Айварас Абромавічус (цитата за УНІАН).

Виходячи з принципів економічного зростання, МЕРТ пропонує п'ять головних реформ, які необхідно впровадити в Україні: це реформа судової та правоохоронної системи, реформа держуправління, реформа податкової системи, масштабна приватизація, а також лібералізація і дерегуляція. У підготовленому документі наголошується, що запропоновані реформи засновані на бажанні посилити економічну свободу в країні.

"50-60 років тому Сингапур мав 20%, Гонконг - 30%, а Ірландія - 50% економічного рівня розвитку США (підраховано як ВВП на душу населення за ПКС). Кожна з цих трьох країн має зараз вищий рівень економіки, ніж США. Вони також належать до найбільш вільних економік завдяки реформам, здійсненим протягом останніх десятиліть. Сто років тому (близько 1910 року) Аргентина була однією з найбільш економічно розвинених країн світу (на 7-му місці за ВВП на душу населення), зараз вона приблизно між 70-80-м місцями у світі. Середній темп зростання ВВП/люд. в Аргентині за останні 100 років склав всього 1,7% на рік, тоді як, наприклад, в Ірландії - 7%. Причиною цього була економічна політика, заснована на обмеженні економічної свободи в Аргентині", - зазначають у Мінекономіки.

У разі реалізації реформ Україна може піднятися в Індексі сприйняття корупції мінімум на 50 пунктів з нинішньою 142-ї позиції, вважають у МЕРТ. Крім цього, протягом наступних 5-10 років вони дозволять залучати щорічно по 8 млрд доларів прямих іноземних інвестицій.

Економіка України зростала в середньому на 6,8% з 2000-го до 2008 року, але у 2008-му у зв'язку з фінансовою кризою був зафіксований обвал на 14,8%. Після нього економіці відновитися так і не вдалося. Останні 10 кварталів (за винятком четвертого кварталу 2013 року, коли зібрали рекордний урожай) ВВП країни скорочується. Реальний розмір української економіки сьогодні знаходиться на рівні початку 2000-х.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram