ГоловнаЕкономікаБізнес

Бізнес не бачить поліпшень в податковій системі, - виконавчий директор ЄБА

67% підприємств за останній рік відчули на собі податковий тиск

Бізнес не бачить поліпшень в податковій системі, - виконавчий директор ЄБА
Фото: dumskaya.net

Обіцянки поліпшити бізнес-клімат в Україні і реформувати податкову систему, які постмайданна влада роздає вже півтора року, так і не стали реальністю, стверджує виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко, повідомляє РБК-Україна.

Так, за її словами, в податковому напрямку не видно жодних змін. "Ми тупцюємо на місці, створюємо бар'єри для бізнесу, а потім намагаємося їх подолати, як, наприклад, сталося зі введенням імпортного збору, - каже Дерев'янко. - У низці компаній говорять про не зовсім коректні результати перевірки. Інші - порушують проблему сплати податків не на той рахунок, як було спочатку року, коли набули чинності податкові зміни. Податкові органи їм кажуть, що треба ще раз сплатити, налічують штрафи, а ту, раніше сплачену суму, обіцяють повернути потім. Ось така нісенітниця демотивує бізнес".

Як зазначає РБК, якщо запас міцності у підприємств і надія вичерпаються, то інвестори просто залишать країну, оскільки об'єктивно українська система та умови ведення бізнесу в країні далеко не конкурентні. Варто зазначити, що за півтора місяці роботи бізнес-омбудсмена бізнес також найчастіше скаржився на роботу ДФС, вказуючи на таку системну проблему, як невідшкодування ПДВ.

"Бізнес не може працювати в умовах часто мінливого законодавства. Ми в постійному процесі змін. Не встигаємо за новими правилами попрацювати, як у процесі вже нова реформа, - зазначає головний менеджер з бухгалтерського та податкового обліку "Карлсберг Україна" Наталія Скребець.

"Інвестори чекають стабільності, тому що кожен, інвестор, поважаючи себе, прочитує ситуацію на рік-два вперед. А коли законодавство змінюється по кілька разів на місяць, як можна прорахувати всі ризики", - погоджується фінансовий і податковий радник компанії Vaillant Group Людмила Косаренко.

Серед факторів оцінки індексу - податковий тиск, пише видання. З проявами тиску за досліджуваний період (з квітня 2014-го по квітень 2015 року), стикалися 67% підприємств. Тільки 4% не відчули на собі цього фактору.

У прес-службі "Метінвесту" також вказують на низку проблем у сфері оподаткування, що стримують розвиток сфери. Мова йде про рентні платежі, зокрема, за залізорудною сировиною. Норми законодавства заплутані, а ставки в Україні перевищують рівень оподаткування у світовій практиці.

"Переплати з податків, зокрема, податку на прибуток та відсутність дієвого та оперативного механізму їхнього повернення або заліку в рахунок інших податків, - зазначають у "Метінвесті". - Ситуація, що склалася, разом з поточним негативним кредитним рейтингом України, призводить до суттєвого дефіциту засобу підприємств ГМК для ведення господарської діяльності та фінансування інвестиційних проектів".

"Після тривалих переговорів з державними органами, компанія отримала малу частину боргу від держави, і ці кошти негайно повернулися до бюджету у вигляді погашення наявних заборгованостей перед портами і НАК "Нафтогаз України", - пояснюють у прес-службі "Метінвесту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram