ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко ветував закон про прив'язку прибуткового податку до єдиного соцвнеску

Президент заборонив знижувати соцвнесок без умов із "детінізації" зарплат

Порошенко ветував закон про прив'язку прибуткового податку до єдиного соцвнеску
Фото: Макс Левин

Президент Петро Порошенко ветував закон, який передбачав зниження з 20% до 15% ставки прибуткового податку на доходи, що становлять від 10 до 17 мінімальних зарплат (на сьогодні - від 12180 до 20706 гривень).

На сайті Верховної Ради йдеться, що 10 липня до відповідного законопроекту 2576 надано пропозиції президента.

Депутати проголосували за цей проект через те, що з доходів розміром 10-17 мінімальних зарплат, крім підвищеного прибуткового податку, стягувався ще й єдиний соцвнесок. З зарплат понад 17 мінімумів такий внесок уже не стягується, тобто оподаткування умовних "середніх" доходів виявилося жорсткішим, ніж "високих".

Таким чином, проект мав ввести умову: поки нараховується єдиний соцвнесок (тобто до 17 мінімальних заробітних плат), ставка податку на доходи фізичних осіб становить 15%, а якщо соцвнесок не нараховується, то ставка податку на доходи фізичних осіб підвищується до 20% .

Однак Порошенко вважає, що депутати, змінивши розмір бази оподаткування, забули внести відповідні зміни у 176-ту статтю Податкового кодексу в частині перерахунку податку при поданні податкової декларації. Також президент пропонує виключити із закону поправку про продовження знижувального коефіцієнта для визначення розміру єдиного соцвнеску на рівні 0,4 замість раніше передбачених 0,6. На його думку, такий крок без встановлення умов із "детінізації" зарплати на сьогодні передчасний.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк раніше заявив, що дві спроби уряду знизити ставку єдиного соціального внеску з метою виведення зарплати з тіні провалилися, і анонсував третю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram