ГоловнаЕкономікаДержава

Рада прив'язала прибутковий податок до єдиного соцвнеску

Депутати знизили на доходи 12-20 тисяч гривень

Рада прив'язала прибутковий податок до єдиного соцвнеску
Фото: Макс Левин

Верховна Рада знизила з 20% до 15% ставку прибуткового податку на доходи, які становлять від 10 до 17 мінімальних зарплат (на сьогодні - від 12180 до 20706 гривень). За відповідний проект №2576 у вівторок проголосували 275 депутатів Верховної Ради.

Доходи до 10 мінімальних зарплат і доходи понад 17 зарплат, як і колись, обкладатимуться податком 15% і 20% відповідно.

Таке рішення ухвалили у зв'язку з тим, що з доходів розміром у 10-17 мінімальних зарплат, крім підвищеного прибуткового податку, стягувався ще й єдиний соцвнесок. З зарплат понад 17 мінімумів такий внесок уже не стягується, тобто оподаткування умовних "середніх" доходів виявилося жорсткішим, ніж "високих". Це призвело до того, що роботодавцю було вигідніше оформляти своїм співробітникам великі премії за більш довгий термін, ніж платити зарплату двічі на місяць і переплачувати за це 5% прибуткового податку.

Таким чином, наразі нараховується єдиний соцвнесок (тобто до 17 мінімальних заробітних плат), ставка податку на доходи фізичних осіб складає 15%, якщо немає єдиного соцвнеску, ставка податку на доходи фізичних осіб підвищується до 20%

Одночасно депутати змінили формулювання для визначення граничних доходів, з яких сплачується єдиний соцвнесок. Якщо раніше він встановлювався на рівні 17 прожиткових мінімумів на момент сплачування збору, то тепер встановлюватиметься на рівні 17 мінімальних зарплат на 1 січня звітного року. Третя поправка, передбачена цим законопроектом, подовжує понижувальний коефіцієнт для визначення розміру єдиного соцвнеску на рівні 0,4 замість раніше передбачених 0,6.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram