ГоловнаЕкономікаБізнес

Парламентарії підтримали інвесторів "зеленої енергетики"

Раді запропонували єдину формулу розрахунку "зеленого" тарифу

Парламентарії підтримали інвесторів "зеленої енергетики"
Фото: dumskaya.net

У парламенті готується розгляд законопроекту "Про внесення змін до деяких законів України щодо конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії", розроблений групою депутатів під координацією першого заступника комітету ВР з ПЕК Олександра Домбровського.

Як зазначає "Цензор", законопроект пропонує введення єдиної для всіх видів альтернативних джерел енергії формули розрахунку "зеленого" тарифу, скасування пільг на приєднання об'єктів електроенергетики, що здійснюють виробництво електричної енергії з альтернативних джерел енергії, а також скасування вимоги щодо місцевої складової для всіх типів виробництва електроенергії з альтернативних джерел - замість цього пропонують ввести спеціальні надбавки до "зеленого" тарифу у разі застосування під час будівництва об'єкта альтернативної електроенергетики обладнання українського виробництва.

При цьому в законопроекті захищено права інвесторів. Коефіцієнти "зеленого" тарифу для об'єктів електроенергетики, які введуть в експлуатацію після 1 квітня 2015, знижено з урахуванням актуальної вартості технологій виробництва електроенергії з поновлюваних джерел енергії зі збереженням адекватного рівня рентабельності таких проектів для підтримки інвестиційної привабливості галузі. Оскільки ціни на обладнання для ВДЕ за останні роки впали, нові станції використовуватимуть нижчий тариф. Нагадаємо, ключовими і перспективними інвесторами на ринку відновлюваної енергії в Україні вважаються китайська державна корпорація СНБМ і Європейський банк реконструкції та розвитку.

Голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков на нещодавній міжнародній конференції "Україна - енергонезалежна держава" зазначив, що "зелений" тариф є ефективним механізмом залучення інвестицій в енергетичний сектор України. За його словами, ухвалений у 2009 році закон про введення т.зв. "зеленого" тарифу, який має діяти до 1 січня 2030, прив'язали до курсу євро, щоб іноземні інвестори могли бути впевненими у збереженні своїх інвестицій.

При цьому Олександр Домбровський впевнений, що зниження "зеленого" тарифу у чинних проектах відновлюваної енергетики зупинить нові інвестиції в галузь. "Дуже важливо, щоб в Україні, як і в іншій країні, були правила гри, які не можна змінювати... Знижувати "зелений" тариф можна тільки для нових проектів, оскільки тоді інвестори будуть реально знати можливості та перспективи повернення вкладених коштів", - пояснив він.

Варто зазначити, що розвиток альтернативної енергетики - це зобов'язання України перед європейським енергетичним співтовариством, також зазначені в Угоді про асоціацію з ЄС. У 2012 році Рада міністрів Енергетичного співтовариства ЄС ухвалила рішення, згідно з яким кожна сторона угоди має ввести в дію закони, нормативно-правові та адміністративні положення, необхідні для виконання вимог Директиви Європейського парламенту про заохочення використання енергії, виробленої з відновлювальних джерел. Директива встановлює обов'язкові національні цілі в галузі відновлюваної енергетики в першу чергу для того, щоб надати певні гарантії інвесторам і заохотити до розвитку новітніх технологій та інновацій у цій сфері. Україна взяла на себе зобов'язання до 2020 року досягти рівня 11% енергії, виробленої з відновлювальних джерел енергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram