ГоловнаЕкономікаДержава

Туреччина після візиту Путіна змінила позицію з питання LNG для України

Танкерам зі скрапленим газом не дозволять прохід через Босфор

Туреччина після візиту Путіна змінила позицію з питання LNG для України
Фото: www.blackseanews.net

Туреччина після візиту президента Росії Володимира Путіна в грудні минулого року різко змінила свою позицію в питанні майбутнього пропуску через Босфор LNG-танкерів для українського терміналу скрапленого газу.

Про це розповів керівник стивідорної компанії "Трансінвестсервіс" (ТІС), яка збиралася реалізувати проект зі створення плавучого терміналу в Одеській області в інтерв'ю "ЛігаБізнесІнформ". Зараз цей проект відкладено.

"Коли ми починали цей проект, то отримували дуже позитивні сигнали від турецької сторони на всіх рівнях. Але після візиту президента Російської Федерації у Стамбул у грудні минулого року турецька сторона різко змінила риторику і перейшла до однозначного "ні", - повідомив він.

Головний радник голови правління НАК "Нафтогаз України" Сергій Алексєєнко пояснив, що питання проходження танкерів через протоки Туреччини - найбільша проблема в реалізації LNG-проекту.

"Туреччина стверджує, що це серйозно збільшить трафік під час проходження Босфору. Це не так. Якщо український термінал працюватиме на 100% завантаження, кількість танкерів, які проходитимуть через протоку, становитиме до 60 одиниць на рік. Це менше ніж 0,05% загального трафіку через Босфор. Аргумент про безпеку проходу танкерів через Босфор також недостатній. Для LNG немає спеціальної класифікації в міжнародному судноплавстві. Через Босфор щодня проходять вантажі з пропан-бутаном, нафтопродуктами, аміаком. Всі ці вантажі набагато небезпечніші за LNG", - стверджує він.

Алексєєнко підкреслив, що Туреччина перебуває у значній залежності від Росії, тому що купує у неї 60% газу. При цьому він вважає, що як країна-підписант Європейської енергетичної хартії Туреччина не повинна перешкоджати транзиту енергоносіїв для інших партнерів.

"Зараз наша мета - переведення дискусії з політичної площини в раціональну комерційну. У цьому ключ до вирішення. Залучення до цього питання наших партнерів у ЄС і США важливе і необхідне", - додав він.

Нагадаємо, що Україна, яка раніше на 100% залежала від російського газу, минулого року скоротила його частку до 70%, а цього року планує знизити її взагалі до 40%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram