ГоловнаЕкономікаДержава

LNG-термінал можна запустити за рік, - глава Держінвестпроекту

Зріджений газ коштує набагато дешевше від трубопровідного з Росії

LNG-термінал можна запустити за рік, - глава Держінвестпроекту
Фото: chandra28288.wordpress.com

Новий керівник Держінвестпроекту Сергій Євтушенко вважає, що запустити LNG-термінал можна за рік.

Про це він сказав в інтерв'ю "Делу".

"Я вважаю, дванадцять місяців. Дванадцять місяців - від того, як прийняті рішення і розкрито фінансування. Нам потрібно приєднати майданчик до мережі, обладнати лінійну інфраструктуру, переобладнати сам майданчик, а також треба забронювати корабель-термінал", - заявив Євтушенко.

Наземний термінал - це вже питання декількох років, додав він. "Щонайменше 52 - щонайбільше 60 місяців. Це з тієї точки відліку, коли вирішені всі дозвільні моменти, ліцензування, питання структурування самої угоди, і знайдено інвестора. Але це потребуватиме ще року підготовки", - пояснив він.

За його даними, скраплений газ на світових ринках зараз коштує близько $370-380 за тисячу кубометрів в Європі і $230-240 - в США.

Нагадаємо, зараз в України є тільки один постачальник газу - Росія, яка вирішила продавати його по $485 за тисячу кубометрів. Україна стільки платити не збирається, тому останнім часом активізувалися розмови про диверсифікацію газових поставок.

Поставки скрапленого газу на перших порах можуть становити 5 млрд кубометрів, або приблизно п'яту частину від того, що купує Україна у "Газпрому".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram