ГоловнаЕкономікаФінанси

Експерти пророкують долару сумну перспективу

Обсяг держборгу США перевищив суму $16 трлн, це призведе до зниження курсу американської валюти.

Експерти пророкують долару сумну перспективу
Фото: hdom.ru

Ослаблення курсу долара щодо євро з 1,23 до 1,29 - перший сигнал, що пророкує початок тривалого періоду слабкого долара проти більшості світових валют, у тому числі гривні, вважають експерти.

Додатковим чинником, що грає проти долара, буде оголошення третього раунду "кількісного ослаблення" (QE-3), про що Федеральна резервна система США може заявити найближчим часом. По суті, йдеться про чергову великомасштабну емісію.

"Керівництво ФРС США пояснює необхідність емісії незабезпечених доларів тією обставиною, що це дасть можливість простимулювати розвиток економіки, яка нині переживає не найкращі часи", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Якщо все у нас пройде так, як ми задумали, через 10 років будуть ганятися за гривною, а не за доларом, тим паче, що долар - слабка одиниця

— Микола Азаров

Унаслідок емісії долара зростуть ціни на товарно-сировинні (нафта, пшениця) і захисні (золото) активи. Як правило, зазначають експерти, збільшення вартості цих активів веде до зростання апетиту інвесторів до ризику, а також до ослаблення курсу долара проти євро і "сировинних" валют.

На думку фахівців, зростання вартості сировинних і захисних активів позитивно позначиться на

, оскільки підвищаться ціни на основну експортну продукцію нашої країни (чорні метали, зернові, продукція хімічної промисловості).

Щодо курсу гривні, на думку фінансових аналітиків, є суттєва ймовірність того, що синхронно з валютами розвинених країн, які подорожчали проти долара, зміцниться і курс національної валюти України.

Нагадаємо, українцям радять зберігати гроші в гривнях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram