ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" не вірить, що США зможуть вигідно продавати сланцевий газ

У США вважають, що російський монополіст просто нагнітає страх.

"Газпром" не вірить, що США зможуть вигідно продавати сланцевий газ
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" висловив упевненість, що США не зможуть вигідно організувати масовий експорт сланцевого газу.

За словами топ-менеджера "Газпром експорту" Сергія Комлева, в найближчому майбутньому вартість видобутку газу наздожене його ринкову ціну. Коли це станеться - експорт за кордон перестане бути економічно вигідним, повідомляє Platts.

"Газпром" спирається на дані, що їх зібрала консалтингова компанія Pace Global, яка працює у Вашингтоні. Вона співпрацювала з "Газпромом" упродовж 10 років, зі самого початку буму сланцевого газу в США. Нині фірма належить німецькому Siemens.

За даними Pace Global, витрати на розробку сланцевого газу в більшості компаній у США на 150% перевищують сумарну виручку з цих родовищ. Водночас компанії не хочуть відмовлятися від їх розробки, оскільки разом із нерентабельним газом вони добувають дорогий газоконденсат.

За словами Комлева, через протести екологів вартість видобутку може ще збільшитися, оскільки видобувні корпорації будуть змушені гарантувати, що хімічні речовини, які використовують при технології "фрекінга", не забруднюватимуть навколишнє середовище, насамперед питну воду.

Натомість прихильники видобутку сланцевого газу в США стверджують, що "Газпром" спеціально нагнітає страх, щоб деякі країни, в тому числі європейські, відмовилися від використання цього ресурсу. Як заявив Евізер Такер, заступник директора інституту енергетики в Техаському університеті, "Газпрому" вигідне скорочення обсягів розробки нетрадиційного палива для гарантій своїх поставок до Європи.

Нагадаємо, Україна планує в 2020-х роках почати промисловий видобуток сланцевого газу, щоб до 2030-го щорічно видобувати 6-11 млрд кубометрів цього палива. Собівартість сланцевого газу, як очікують, становитиме від 2 100 до 2 800 гривень за тис. куб. м.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram