ГоловнаЕкономікаБізнес

Роль Росії на газовому ринку зменшиться, - прогноз

А на перший план вийде сланцевий газ.

Роль Росії на газовому ринку зменшиться, - прогноз
Фото: www.strefabiznesu.dziennikwschodni.pl

Міжнародне енергетичне агентство (IEA) очікує зниження частки Росії та країн Близького Сходу у світовій торгівлі газом з нинішніх 45% до 35% упродовж найближчих двох десятиліть.

Як повідомляє Reuters, до 2035 року головним виробником палива будуть США, які вже зараз випередили Росію за обсягами видобутку, хоча в 2000-х роках лідером була саме Росія.

Газова галузь у США розвивається за рахунок обробки сланців, до того ж, саме за рахунок технологій, які дозволяють видобувати сланцевий газ, і розвиватиметься газовий ринок у найближчі десятиліття, прогнозують в IEA.

2010 року нетрадиційний газ (у першу чергу, газ із сланців) займав близько 14% світу. В IEA, як повідомляє Platts, вважають, що цей показник збільшиться до 32%, причому основне зростання відбудеться після 2020 року, коли сланцевий газ почнуть активно видобувати Польща, Австралія, Індія, Канада, Індонезія та Китай.

Загалом, на думку агентства, роль газу в світі поступово зростатиме, і до 2035 року він займе друге місце в списку найбільш важливих енергоресурсів, обійшовши вугілля.

На сайті IEA зазначено, що настанню "золотого століття газу" можуть перешкодити чиновники: в багатьох країнах нині обговорюють можливу заборону на видобуток сланцевого газу через те, що поки не зрозуміло, як це впливає на екологію.

Нагадаємо, українська влада заявила, що в разі збільшення інвестицій у видобуток і традиційного, і нетрадиційного газу з нинішніх $ 1 млрд до $ 10 млрд на рік, Україна до 2035 року зможе видобувати до 60 млрд куб. м газу на рік і більше, тобто потроїти видобуток із нинішніх 20 млрд кубометрів. Це дозволить країні позбутися залежності від імпортних поставок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram