ГоловнаЕкономікаБізнес

Apple вимагає $2,5 млрд від Samsung

Компанії ведуть масштабне патентне протистояння з весни 2011 року.

Apple вимагає $2,5 млрд від Samsung

Компанія Apple оцінила збиток, заподіяний їй конкурентом Samsung через неправомірне використання запатентованих технологій, у 2,525 мільярда доларів, повідомляє агентство Reuters.

Суму збитку оголосили у вівторок - за шість днів до початку судового розгляду між компаніями в американському штаті Каліфорнія.

Apple звинувачує Samsung у порушенні патентів під час виробництва смартфонів і планшетів лінійки Galaxy. На думку позивача, компанія Samsung домоглася того, що її гаджети почали "виглядати і працювати", як продукти Apple, внаслідок чого змогла перехопити лідерство на ринку смартфонів і здобути частку на ринку планшетних комп'ютерів.

Представники Apple заявили, що Samsung має відшкодувати "суттєвий матеріальний збиток", оскільки південнокорейська компанія вирішила "конкурувати на ринку шляхом копіювання Apple".

Сума збитків, оголошена Apple, складається з 2 мільярдів доларів, отриманих Samsung унаслідок "незаконного збагачення", 500 мільйонів доларів прибутку, недоотриманого Apple, і 25 мільйонів доларів роялті (близько 31 долара з кожного пристрою). Американський виробник називає цю суму консервативною і, як і раніше, має намір домогтися в суді заборони на продаж спірних гаджетів.

Однак Samsung стверджує, що розробляла унікальні та конкурентоспроможні продукти. Крім того, виробник заявляє, що Apple теж порушила низку запатентованих технологій Samsung.

Згідно з документами, поданими до суду Samsung, Apple "намагається задушити вільну конкуренцію й обмежити вибір споживачів, щоб зберегти свої історично надмірні прибутки". Представники південнокорейської компанії вважають, що Apple має заплатити Samsung за використання технологій, "без яких Apple не змогла б стати успішним учасником індустрії мобільного зв'язку".

Минулого тижня гендиректор Apple Тім Кук і топ-менеджери Samsung провели переговори, намагаючись досягнути угоди до суду. Проте компанії не дійшли згоди в оцінці вартості та важливості спірних патентів, заявлених у позовах.

Apple і Samsung ведуть масштабне патентне протистояння з весни 2011 року. Конфлікт розв'язала американська компанія, яка звинуватила південнокорейську конкурентку в "раболіпному" копіюванні технологій та дизайну смартфона iPhone і планшета iPad. Samsung відповіла позовами, що викривають Apple у незаконному використанні низки важливих технологій для бездротового зв'язку. Компанії подали одна проти одної десятки позовів до судів різних країн у всьому світі.

Цього місяця суд американського штату Каліфорнія вже вирішив не скасовувати заборону, накладену за позовом Apple на продажі планшета Samsung Galaxy Tab 10.1 на території країни до розгляду апеляції. У червні, також унаслідок позову Apple, американський суд заборонив продаж смартфона Galaxy Nexus, виготовленого Samsung для компанії Google.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram