ГоловнаЕкономікаДержава

Українці активно скуповують іноземну валюту

Навіть приплив іноземних туристів на Євро-2012 не змогло компенсувати внутрішній попит на долари.

Українці активно скуповують іноземну валюту
Фото: vestikavkaza.ru

Одним з основних економічних трендів третього кварталу 2012 року є високий попит населення на іноземну валюту. Про це йдеться у свіжому прогнозі Ukrainian Economic Trends Forecasts аналітичної групи Da Vinci AG.

У травні попит на інвалюту зріс на 151,82% і становив $ 526,8 млн. Попит викликаний зростанням вартості долара на світовому валютному ринку, зумовленому побоюваннями за майбутнє єврозони внаслідок подій у Греції та погіршення ситуації в банківському секторі Іспанії, зазначено в документі.

"Нестабільність на світових фінансових ринках і наближення парламентських виборів в Україні призвели до зростання девальваційних настроїв, позначившись на позиціях долара. До настроів населення в травні додався попит із боку імпортерів і комерційних банків, які підігріли ринок", - пишуть автори прогнозу.

За підсумками червня попит становив $ 740 600 000, що на 40,6% перевищує показник травня і є рекордним від початку цього року. За даними НБУ, в червні населення продало валюти на $ 1,12 млрд, що на 17,4% менше, ніж попереднього місяця - $ 1,358 млрд. Купівля готівкової валюти населенням у червні становила $ 1,863 млрд, що на 1,2% нижче травневого показника - $ 1,884 млрд. Відтак очевидно, що обсяг проданої населенням валюти в червні порівняно з травнем знизився на $ 138 млн.

"Зниження цього показника припадає на період припливу іноземних громадян на чемпіонат із футболу Євро-2012. Це в корені спростовує тезу НБУ про те, що внаслідок чемпіонату іноземні вболівальники забезпечать приплив валюти в Україну в сумі близько $ 1 млрд. Однак, приплив валюти від проведення чемпіонату був вкрай незначним, імовірна причина - тіньовий сектор валютних операцій поглинув більшу частину надходжень. У підсумку він не зміг змінити тренд ринку і забезпечити позитивне сальдо валютних операцій", - ідеться в економічному звіті Da Vinci AG.

Нагадаємо, вчора інвестбанкір прогнозував курс долара до кінця року на рівні 8,4 грн за одиницю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram