ГоловнаКультура

​Перервана ідентичність Ольги Рондяк. Як американка повертає своє українське коріння

Художниця Ольга Рондяк народилася в США у родині українських емігрантів. Трагічна доля її бабусі, яку вислали на заслання до Росії, та останні події в Україні надихнули мисткиню на створення серії робіт під назвою “Ідентичність, перервана”. В Україні Ольга представила їх вперше у Києві 24 березня в міжнародній галереї Tauvers.

На презентації зібралися рідні та близькі художниці, представники української та американської діаспор, журналісти та поціновувачі мистецтва.

За словами Ольги Рондяк, після її повернення до України у 1995 році вона не знайшла тієї самобутності, про яку їй завжди розповідали батьки. Як наслідок, вона змінила своє уявлення про те, що ж означає бути українкою: “Мені довелося переосмислити мою внутрішню ідентичність. Моя ідентичність була перервана”.

До цього мисткиня працювала у модній індустрії і як психотерапевт, тож це наклало певний відбиток на її теперішню діяльність. “У своїх картинах я використовую патерни викрійок на обличчях, бо вважаю, що це наче психологічні патерни людини, у кожному з нас вони повторюються, і кожне обличчя стає особливим”, - розповідає художниця.

Виставка народилася під впливом останніх подій на Сході України та Революції гідності 2013-2014 років. Картини із серії “Ідентичність, перервана” художниця намалювала за два з половиною місяці, під час яких вона працювала майже нон-стоп. Усі охочі можуть протягом трьох тижнів переглянути роботи Ольги Рондяк, на яких зображений жіночий образ у різних інтерпретаціях. У багатьох картинах мисткиня використовувала елементи поп-арт стилю і колажі з газетних та журнальних вирізок зі свідченнями про події у Криму та Євромайдан. Саме через виставку “Ідентичність, перервана” Ольга сподівається достукатися до українців і виразити у своїх картинах красу, силу і дух, який вона бачить в українських жінках.

Ці роботи Ольга Рондяк представляє в Україні вперше. Раніше вона приїжджала до Києва і з іншими виставками, серед яких “Жінки Революції”, “Образи Майдану”, “Вінок”, “Мотанка”.

Марія ГлушкоМарія Глушко, Журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram