ГоловнаКультура

Фільм "Будинок "Слово" Тараса Томенка покажуть на кінофестивалі в Ґетеборзі

Картина представлена в позаконкурсній секції "П'ять континентів".

Фільм "Будинок "Слово" Тараса Томенка покажуть на кінофестивалі в Ґетеборзі
Фото: Fresh Producton

Найбільший кінофестиваль у Скандинавії - Ґетеборзький кінофестиваль - оголосив свою програму.

Як повідомляють на сайті події, цього року там покажуть один український фільм - документальний "Будинок "Слово" Тараса Томенка.

"Будинок "Слово" - розповідь про письменницький кооператив у Харкові, побудований наприкінці 20-х років, де жили відомі літератори і представники авангардного руху: Михайль Семенко, Микола Хвильовий, Іван Багряний та інші. До 1938 року більшість жителів цього будинку репресувала радянська влада.

Показ фільму в Ґетеборзі буде прем'єрою в скандинавському регіоні. В Україні фільм вийшов у прокат в листопаді.

Крім "Будинку "Слово", у програмі "П'ять континентів" покажуть "Феліс" Алена Гоміша, "Аритмію" Бориса Хлєбнікова, "Літо 1993" Карли Сімон, "Місіс Хайд" Сержа Бозона, "Золоті виходи" Алекса Росса Перрі та інші картини.

У Ґетеборзі традиційно пройдуть дві конкурсні програми - скандинавського ігрового і документального кіно. Приз у головному конкурсі становить 1 млн шведських крон. Крім того, вручається приз за найкращий дебют (приз імені Інгмара Бергмана) і за найкращу операторську роботу (імені Свена Нюквіста). Почесних "Драконів" цього року вручать актрисам Жульєт Бінош і Алісії Вікандер. Цього року на фестивалі вперше проходить міжнародний конкурс ігрових фільмів.

Кінофестиваль пройде 41-й раз - з 26 січня по 5 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram