ГоловнаКультура

Рада ввела податкові та митні пільги для кіно

Третього законопроекту з пакету про держпідтримку кінематографу ще не ухвалено.

Рада ввела податкові та митні пільги для кіно

Верховна Рада у вівторок ухвалила законопроекти №3238-д і №3239-д, які були передбачені схваленим у березні цього року Законом України №1977 VIII "Про державну підтримку кінематографії в Україні" і які йшли до нього "в пакеті".

Вони повинні стимулювати виробництво фільмів і їхнє розповсюдження.

Наприклад, законопроект №3238-д передбачає, що до 1 січня 2023 року звільняють від оподаткування податком на додану вартість операції постачання послуг з демонстрування і розповсюдження національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих або озвучених українською мовою на території України. Це може знизити ціни на квитки в кіно.

Законопроект №3239-д скасовує до 1 січня 2021 року мито на обладнання, що ввозиться суб'єктами кінематографії для виробництва і демонстрації фільмів відповідно до закону "Про державну підтримку кінематографії в Україні".

Третій законопроект з цього пакету №3240 про внесення супутніх змін до Бюджетного кодексу спрямований на повторне друге читання.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон "Про державну підтримку кінематографії в Україні" 22 вересня 2016 року, проте Порошенко його ветував у листопаді. 23 березня 2017 року Верховна Рада врахувала поправки президента до цього документа.

Закон вводить tax rebate - запропоновано підтримати і українських, і іноземних кіновиробників шляхом повернення їм 16,6% вкладених продюсерами коштів і 10% від витрат на акторські гонорари в Києві/Севастополі і 4,5% в інших населених пунктах (у першій редакції частка рибейтів була вищою). Передбачається, що так вдасться залучити в Україну зарубіжних продюсерів, які будуть знімати тут кіно.

Частина закону також була присвячена захисту авторського права у сфері кінематографу. Документ передбачає, що піратський контент повинен блокувати власник сайту або провайдер послуг хостингу, якщо власник сайту не здійснює такого блокування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram