ГоловнаКультура

Закон про квоти на українські пісні в радіоефірі набув чинності

Протягом першого року квота становитиме 25%, протягом другого - 30% і з третього - 35%.

Закон про квоти на українські пісні в радіоефірі набув чинності
Фото: itogi.ru

Закон, який зобов'язує радіостанції транслювати в ефірі не менш ніж 35% україномовних творів, набув чинності.

Зокрема, документ передбачає введення норми, згідно з якою частка пісень державною мовою має становити не менш ніж 35% від загального часу звучання пісень протягом доби, а також протягом часових проміжків з 7:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00.

Крім того, визначено, що під час здійснення радіомовлення телерадіоорганізації, які розповсюджують музичні твори, серед яких пісні офіційними мовами Європейського Союзу, відповідно до умов ліцензії, становлять не менш ніж 60% загального обсягу пісень, поширених протягом доби, у тому числі не менш ніж 60% від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менш ніж 25%.

Також телерадіоорганізації під час здійснення радіомовлення зобов'язані забезпечувати не менш ніж 60% добового обсягу ведення передач, у тому числі інформаційно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою.

За невиконання норми передбачено штраф у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору ліцензії.

Контроль за виконанням радіостанціями цих вимог покладено на Національний комітет з питань телебачення і радіомовлення.

Згідно з прикінцевими положеннями, протягом першого року з моменту набуття чинності закону квота становитиме 25%, протягом другого - 30% і з третього - 35%.

Також протягом першого року з моменту набуття чинності закону мінімальна частка ведення передач державною мовою має становити не менш ніж 50%, протягом другого - не менш ніж 55%, а починаючи з третього року - не менш ніж 60%.

Верховна Рада ухвалила закон 16 червня, Президент підписав 7 липня, опублікували в офіційній парламентській газеті "Голос України" 8 липня, а чинності він набув через 4 місяці після опублікування, тобто 8 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram