ГоловнаКультура

Печерний монастир в Криму хочуть внести до списку ЮНЕСКО

Ведуться переговори про майбутній статус релігійних об'єктів.

Печерний монастир в Криму хочуть внести до списку ЮНЕСКО
Фото: obozrevatel.com

Свято-Успенський печерний монастир, розташований в урочищі Маріам-Дере поблизу Бахчисарая планується внести в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Така можливість обговорювалася на зустрічі Митрополита Сімферопольського і Кримського Лазаря з експертами ЮНЕСКО, повідомляє прес-служба Радміну Криму.

Як зазначив Владика Лазар, Успенський монастир є одним із знакових і найдавніших православних монастирів Криму.

"Для Криму і України дуже важливо, що такий авторитетний міжнародний орган як ЮНЕСКО сьогодні вивчає можливість включення в свій Список деяких пам'яток нашого півострова", - зазначив митрополит.

Водночас глава Сімферопольської і Кримської єпархії підкреслив, що під час переговорів між сторонами "буде знайдено консенсус, які об'єкти мають бути музейними експонатами, а які відроджуватися як духовні святині, але не втративши свого первозданного вигляду".

Зазначимо, Успенський печерний монастир (ущелина Марії, Бахчисарай) є пам'яткою національного значення. Монастир підпорядковується Сімферопольській і Кримській єпархії Української Православної церкви Московської Патріархії.

На території, прилеглій до монастирського комплексу, розташовується кладовище воїнів, полеглих в період Кримської війни 1853-1856 років, цвинтар радянських воїнів, загиблих у роки Великої Вітчизняної війни, а також ранньосередньовічний некрополь і залишки грецького поселення Маріамполь.

Як повідомляли раніше, Бахчисарайський заповідник отримав держакт на територію Ханського палацу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram