ГоловнаКультура

У Список ЮНЕСКО можуть увійти чотири церкви на Львівщині

Номіновані пам'ятники обстежують експерти.

У Список ЮНЕСКО можуть увійти чотири церкви на Львівщині
Фото: obozrevatel.com

Відібрано чотири пам'ятки культурної спадщини Львівської області як потенційних кандидатів для внесення у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної державної адміністрації.

Зокрема, як зазначено в повідомленні, сьогодні заступник голови Львівської ОДА Володимир Губицький провів нараду щодо стану підготовки внесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО спільної українсько-польської транскордонної номінації "Дерев'яні церкви українських і польських Карпат". За словами В. Губицького, зараз вже відібрано по 8 пам'яток із кожної країни, які є видатними зразками культурної спадщини - храми лемківської, бойківської, гуцульської та галицької шкіл, які зберегли свою автентичність і можуть розглядатися як потенційні кандидати для внесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Від Львівської області в цей список потрапили 4 об'єкти: церква Святого Юра у м. Дрогобич, церква Святого Духа в с. Потелич Жовківського району, церква Собору Пресвятої Богородиці в с. Матків Турківського району та церква Святої Трійці в м. Жовква.

Після надання доступу делегації ІКОМОС для проведення оцінки й обстеження об'єктів буде підготовлено і передано заявку на конгрес ЮНЕСКО.

"Зараз необхідно здійснити низку практичних заходів із підготовки номінованих об'єктів для огляду експертом ІКОМОС. Для цього робочою комісією з підготовки об'єктів, за участю управління охорони культурної спадщини, було проведено обстеження всіх номінованих пам'яток і підготовлено перелік робіт, які необхідно провести на цих об'єктах", - зазначив В. Губицький.

Нагадаємо, в ЮНЕСКО обговорять, як українці захищають Лавру і Софію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram