ГоловнаБлогиБлог Сергія Алєксєєва

Ще один крок для створення Вищого антикорупційного суду

Сьогодні Комітет з питань правової політики та правосуддя розглянув на своєму засіданні законопроекти, необхідні для створення Вищого антикорупційного суду, і рекомендував їх схвалити.

Так, внесений Президентом України і визначений як невідкладний законопроект №8497 «Про утворення Вищого антикорупційного суду» рекомендовано ухвалити за основу та в цілому. Це технічний законопроект, що складається всього з двох статей та прикінцевих положень, і пропонує утворити Вищий антикорупційний суд, визначити його місцезнаходження, територіальну юрисдикцію і статус Вищого антикорупційного суду згідно з ЗУ "Про Вищий антикорупційний суд», а також доручити КМУ та Державній судовій адміністрації України вжити заходів, пов'язаних з утворенням ВАС.

Другий законопроект, що також поданий Президентом та визначений як невідкладний, № 7441 «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв’язку з прийняттям Закону України "Про Вищий антикорупційний суд» рекомендовано ухвалити за основу, щоб мати можливість доопрацювати до другого читання. Він дозволить комплексно врегулювати питань організації та діяльності Вищого антикорупційного суду та гарантій діяльності його суддів.

Зокрема, пропонується внести зміни до ЗУ "Про судоустрій і статус суддів", передбачивши деталізацію діяльності палат вищих спеціалізованих судів та закріпити певну інституційну, організаційну, кадрову та фінансову автономію апеляційної палати вищого спеціалізованого суду зважаючи на рекомендації Венеціанської Комісії, висловлені у Висновку від 2017.

Крім того цим законопроектом передбачається визначення вищих спеціалізованих судів головними розпорядниками коштів Держбюджету, а також визначення окремим рядком видатків на утримання апеляційної палати вищого спеціалізованого суду у Держбюджеті. Окремо унормовується питання діяльності Служби судової охорони, її статус, повноваження, порядок проходження служби, питання соціального захисту співробітників.

Також проектом пропонується внести зміни до окремих норм процесуального законодавства, задля удосконалення правового регулювання процедур передачі справи з одного суду до іншого, визначення складу суду, оскарження судових рішень.

Завтра ці законопроекти плануються до розгляду в сесійній залі і, сподіваюсь, матимемо таке ж результативне голосування, як і за закон «Про Вищий антикорупційний суд».

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram