ГоловнаБлогиБлог Олега Ляшка

У луганських бідняків стигне у жилах кров

Ще на новорічно-різдвяні свята більшість з нас сумували за справжньою зимою з снігом та морозцем. І от несподівано природа компенсувала нам затримку зими. За лічені дні всю територію країни завалило снігом, скувало кригою, а морози щораз лютіші. В МНС кажуть, холоднеча протримається аж до 7 лютого, температура подекуди знизиться до 29-33 градусів нижче нуля. Це критерії стихійного гідрометеорологічного явища.

У луганських бідняків стигне у жилах кров
Фото: Макс Левин

Через це на нараді в Кабміні перший віце-прем’єр Андрій Клюєв доручив в складних погодних умовах підтримувати безперебійну роботу сфер і галузей, що стосуються постачання тепла, електроенергії, газу, води, продовольчого забезпечення, роботи транспорту, надання медичної галузі. На місцях запрацювали штаби оперативного реагування, в цілодобовому режимі працюють аварійні та рятувальні бригади. Не забули в такий важкий час і про безхатьків. Для безпритульних у містах встановлюють намети з обігрівом та дають їм гарячу їжу. І лише на Луганщині, живуть за якимось своїми, нелюдськими правилами. В люті морози там вигадали відмикати від електроенергії боржників, які не спроможні оплатити «комуналку».

Фото: Макс Левин

Про свавілля луганських енергетиків мені повідомили Луганська обласна організація Радикальної партії та Громадська організація «Народний фронт Луганщини». Пишуть, що частими стали випадки відключення житла соціально незахищених родин. Проблема боргів не нова, бо, завдяки «реформам» нинішньої влади, люди часто без роботи, доходів, і не здатні оплатити навіть «комуналку». Але цинізм у тому, що відрізати від мереж вирішили саме у морози. При цьому абсолютно не звертають увагу на те, що в будинках та квартирах, які відключаються, є неповнолітні діти, інваліди. Так, 19 січня за адресою кв. Героїв Сталінграда, 12/239 була відключена від електроенергії квартира Ірини Зіязетдінової, що виховує трьох неповнолітніх дітей, один з яких є інвалідом дитинства. 26 січня від електроенергії відключили будинок в Садовопроїздному тупику, 5, де мешкає родина Надії Чікіної – сама Надія, її донька з двома дітьми, старшому з яких 8 років, а молодшому – 2 тижня.

Це не просто аморально. Ті, хто таке робить – дикі нелюди. В той час, як вся країна рятується, не забули і про безпритульних, в Луганську дітей та інвалідів прирікають замерзати в холодних стінах.

Фото: Макс Левин

Зараз олігархам фактично задарма віддають енергетичні об’єкти країни. А бідним луганчанам не можуть пробачити невеликий борг за електроенергію, собівартість якої значно нижча, ніж встановлені на неї тарифи для населення. Хай би місцева влада допомогла соціально незахищеним з отриманням таких розрекламованих урядом субсидій.

Андрій Клюєв просив повідомляти йому особисто в разі виникнення надзвичайних ситуацій. Так от звертаюся до нього: на Луганщині надзвичайна ситуація – в умовах стихійного гідрометеорологічного явища людям відключають електропостачання. Негайно дійте, бо люди мерзнуть! Також надішлю звернення до Генпрокуратури з вимогою перевірити правомірність дій посадових осіб Луганського енергетичного об’єднання. Вбачаю в їх діях чистий кримінал, бо відрізати людей від комунікацій в такій ситуації – фактично замах на життя людей.

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram