ГоловнаБлоги

Амбітне головування Словаччини в ОБСЄ - чи реалістичне?

Чи варто дійсно очікувати великих змін від головування Словаччини в ОБСЄ?

Председатель Генеральной Ассамблеи ООН Мирослав Лайчак
Фото: un.org
Председатель Генеральной Ассамблеи ООН Мирослав Лайчак

Словаччина тільки почала головувати в ОБСЄ, а Мирослав Лайчак вже на Донбасі. Ще вчора міністр закордонних справ Словаччини перебував з візитом в Україні та встиг зустрітися з керівництвом Спеціальної моніторінгової місії ОБСЄ в Україні та відвідати Сєвєродонецьк, Лисичанськ і Станицю Луганську.

Відомо, що Словаччина, яка вперше головує в ОБСЄ, посилено готувалася перейняти повноваження, а Україна має бути у фокусі її пріоритетів. Головуванню передувала активна робота словацького дипломатичного корпусу та безліч зустрічей на високому рівні з партнерами, у тому числі – з України. 

Одним з офіційних пріоритетів словацького головування є, цитуємо, «запобігання, посередництво та пом’якшення конфліктів». За словами Мирослава Лайчака Словаччина під час свого головування в ОБСЄ в 2019 році буде фокусуватися на питаннях, пов’язаних із незаконною анексією Криму та агресією на Донбасі, і перші дії міністра на новій посаді є цьому підтвердженням.

В Україні також покладають на словацьке головування значні очікування – зокрема, щодо більш амбітної ролі СММ ОБСЄ щодо Донбасу, Криму та акваторії Азовського моря та Керченської протоки. 

Та чи варто дійсно очікувати великих змін від головування Словаччини в ОБСЄ?

З ротацією головуючих в ОБСЄ суттєвих змін в діяльності організації не відбувається. Рішення ухвалюються консенсусом, а кожен член ОБСЄ має право вето. Відтак, пропозиції МЗС Німеччини щодо розширення мандату ОБСЄ на Азовське море, до якого відразу скептично поставилися російські представники, мають мало шансів бути втіленими. Отже, маємо бути реалістами щодо сподівань на більшу “зрячість “ представників СММ ОБСЄ та прямий вплив головуючого на прийняття рішень в ОБСЄ в інтересах України. 

На що ж у такому разі варто очікувати? 

Фото: пресс-служба президента

Дружні стосунки, які склалися між президентами України та Словаччини, амбіції Словаччини успішно реалізувати своє головування, професійний дипломат Мирослав Лайчак із досвідом роботи на міжнародних майданчиках - все це спростить комунікацію та просування позиції України в ОБСЄ. Можна також очікувати певних досягнень у гуманітарних питаннях - Словаччина зробить акцент на гуманітарних наслідках катастрофи та збільшенні допомоги постраждалому населенню Донбасу.

Нагадаю також, що у березні у Словаччині, так само як і в Україні, пройдуть президентські вибори. І хоча ця подія де юре не вплине на порядок денний Словаччини в ОБСЄ, увага країни, вочевидь, перейде у внутрішню площину. Відтак, не дивуймося можливим проросійським заявам від словацьких політиків – лідери партій, які наразі формують коаліцію, відомі своїми проросійськими заявами, а населення ментально тяжіє до Росії – наприклад, згідно з опитуванням Міжнародного республіканського інституту 2017 року, 75% (!) словаків позитивно ставилися до безпекової співпраці з Росією.

​Тетяна Левонюк ​Тетяна Левонюк , ​Тетяна Левонюк
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram