ГоловнаБлоги

Польські лещата для Табачника

Який найбільший страх міністра освіти? - Студентська еміграція! Немає кращої оцінки його роботи, ніж показник відтоку студентів за кордон. Якщо у вашій країні цивілізована влада, то опозиції достатньо витягти відповідну статистику і міністр негайно мусить захищатись або йти у відставку.

Чи переймається міністр Табачник еміграцією українських студентів? – Питання риторичне. У ці дні міністр зустрічається зі студентами та переконує їх у тому, що Україна не відмовляється від євроінтеграційного курсу. Яка ж іронія долі! Він говорить цю нісенітницю молоді, яка все більше і більше обирає особисту євроінтеграцію, виїжджаючи до європейських університетів, бо українська влада робить усе що завгодно, тільки не євроінтеграцію.

Пан Табачник славиться своєю непоступливістю та ігноруванням будь-яких закидів. Однак нещодавно дзвіночок пролунав навіть для нього. Табачник може собі дозволити не хвилюватись через масовий виїзд українських студентів до університетів Польщі – за 2012/2013 навчальний рік ця цифра зросла більше, ніж на 50% і склала майже 10 тисяч осіб. Проте не перейматись заявою своєї польської колеги Колярської-Бабінської він не може. Як тільки вона заявила, що Польща готова прийняти репресованих під час Євромайдану студентів, Табачник мав одразу ж поцікавитись долею білоруського міністра освіти.

А після цього повинен був стрімголов вирушити до Одеси, де його партійний побратим погрозами відрахування жене студентів-юристів на антимайдан.

Він прекрасно розуміє, що якщо хоча б один репресований студент почне навчання у Польщі, на нього чекає не просто ігнор – він не зможе навіть створювати видимість якоїсь співпраці з ЄС. Не сумнівайтесь, кількість зустрічей та самітів з європейськими колегами безжалісно зменшиться.

Польська дипломатія прекрасно набила руку на Білорусі та знає, як за короткий термін заробити собі імідж рятівника молодих душ від пазурів авторитаризму. Польське суспільство лише підтримує свою владу у такій політиці. Багато хто ще пам’ятає, як Захід роздавав стипендії полякам у часи Холодної війни.

Тож Табачник має бути першим серед захисників конституційних прав студентів, якщо він звісно ж здатний думати хоч на якусь перспективу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram