Чи загрожує Україні Ісламська Держава?

Сьогодні у Харкові поліція затримала двох осіб, які ніби-то причетні до Ісламської Держави. Тому перше питання, яке може виникнути – чи загрожує ІДІЛ Україні і чи варто очікувати терористичну активність на території нашої держави. Відповідь, мабуть, очевидна. Україна не веде не те що агресивної – вона не веде навіть активної зовнішньої політики щодо мусульманських країн. Єдине мусульманське питання важливе для України – це проукраїнські кримські татари, які є найвагомішою проукраїнською силою в окупованому Росією Криму. Тому в Криму теракти від ІДІЛ можливі. Точніше – їх інсинуація як засіб формування антикримськотатарських (читай антиукраїнських) настроїв російськими спецслужбами.

Боевики ИГИЛ
Фото: kurdpress.com
Боевики ИГИЛ

Але разом з тим, основне завдання українських спецслужб – це протистояння російській агресії. Тому протидія іншим терористичним міжнародним організаціям, які не несуть прямих загроз Україні, у порядку денному може перебувати на другому місці. Відповідно, у терористів може скластись думка, що Україна може стати зручним перевалочним чи навіть тренувальним центром для «бійців» войовничого ісламізму. Тим більше, порівняно зручне розташування, бо Україна – сусідка Європи.

А враховуючи, що Ісламська Держава потерпає поразку і відступає на «історичній батьківщині», вона буде переводити і своїх бійців, і свою стратегію у іншу війну. Війну, яку ведуть слабші проти сильніших – терористичну. Тому загрози для Європи зростатимуть пропорційно втраченій ІД території на Близькому Сході. А якщо Україна виявиться ще й «зручним» центром для ІД – то демонізація трансформується з Близького Сходу на нас.

Ще одна важлива деталь – проти України ведеться війна. Вона проходить не лише на лінії зіткнення у Донбасі, але й через «війну сенсів» - у інформаційного просторі Заходу. І саме в цій війні для Росії важливо представити нашу державу не як партнера, а як державу, яка несе значні загрози для європейського суспільства. У тому числі – і як перевалочну базу для демонізованої у Європі Ісламської держави. Простіше кажучи – Росія як ніхто є зацікавленою у тому, щоб створити Україні такий імідж. Не виключено, що саме вона докладатиме всіх зусиль для того, щоб ісламісти не лише перебували у нас, але й час від часу «палились» на території України.

Так, з одного боку, загрози цього світу не зводяться виключно до протистояння Росії. А з іншого боку – варто розуміти – що Росія уже достатньо давно намагається сформувати паралелі між Україною та ІД. Що особливо важливо на фоні російської зброї, яку час від часу виявляють у ісламістів.

Висновок – Україна має розробити власну інформаційну стратегію для Європи. Посилити сенс російської загрози у європейських фобіях. У тому числі – й через чітку прив’язку Росії та Ісламської держави. І звичайно, унеможливолювати перетворення нашої території на зручну перевалочну базу для терористів.

Богдан Петренко Богдан Петренко , Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram