ГоловнаБлогиБлог Андрія Волошина

Греція: причини арештів націоналістів

Правда засяє. Націоналізм переможе. Ми будемо вести безстрокову політичну боротьбу і ми виживемо, - каже Христос Паппас [1], депутат грецького парламенту та, як стверджують, [2] людина №2 в націоналістичній партії “Золотий Світанок”. Я здаюсь добровільно, мені нема чого приховувати, нема чого боятись, - каже він репортерам перед тим, як здатись поліції.

Фото: EPA/UPG

Незадовго до цього, в суботу 29 вересня арештували п'ятьох його колег-депутатів та 15 членів партії “Золотий світанок” включно з її лідером Ніколаосом Міхалолякосом. [3] Таких політичних арештів не було з часів кінця військової диктатури 1974 року.

Причина – вбивство?

В якості причини арештів вказується вбивство репера-антифашиста. 45-річного вбивцю знайдено та виявлено, що він – прихильник націоналістичної партії “Золотий Світанок”, відвідував партійний офіс. Після цього поліція зробила рейди на офіси партії по всій країні. Поліція стверджує, що навіть в домі лідера партії Міхалолякоса було знайдено зброю та тисячі євро готівкою. Серед симпатиків “Золотого світанку” були виявлені навіть працівники правоохоронних органів, частину з яких звільнили, решта – звільнились за власним бажанням, а декого з них заарештували. Партія заперечує будь-які зв'язки з цим вбивством.

Причина – політична криза?

На останніх виборах 2012 року “Золотий світанок” (партія, яка існує понад 20 років, але ніколи не проходила в парламент) зробила прорив та отримала 7% на виборах та 18 місць в грецькому парламенті. Погіршення економічної ситуації в Греції, невдоволення іммігрантами, послідовна політична боротьба грецьких націоналістів – ці явища піднімають рейтинг партії ще вище (соціологи говорять про 15%). Відповідно, чи не пов'язана атака влади на націоналістів зі зростанням їх популярності? Грецька влада заявила, що “Золотий світанок” - це кримінальне угрупування. Звісно, знищити партію, яку підтримує кожний 5-й чи кожний 10-й грек – недемократично, але якщо оголосити партію звичайними бандитами – це наче легітимізує і арешти депутатів, і обшуки офісів та подальшу заборону діяльності.

Причина – перевибори?

В п'ятницю до арешту Міхалолякос пригрозив відкликати депутатів з парламенту. Після цього в Греції мали б відбутись перевибори, на яких хитка правляча коаліція (155 депутатів з 300) зазнала би поразки. Знищити ворога, маючи в арсеналі апарат примусу, набагато легше, ніж перемогти в передвиборчій дискусії.

Причина – гроші?

Гроші, універсальна причина багатьох суперечок, також можуть бути причиною в цій ситуації.

1) “Золотий світанок” є активним противником Міжнародного валютного фонду та інших фінансових установ, які надають позички під відсотки. Владі, яка ще має надії на позички та кредити, легше це вдасться без опонента, який здатний мобілізувати на вулиці людей.

2) “Золотий світанок” здобуває все більшу підтримку, відповідно зі збільшенням кількості прихильників – збільшується фінансування. Партія активно працює з грецькою діаспорою, наприклад, збирає їжу для греків, які постраждали внаслідок фінансової кризи. [4] Поклавши край “фашистській партії” можна експропріювати і партійну касу.

3) Грецький уряд заявив, що планує урізати державне фінансування “Золотого світанку” (йдеться про 873 000 євро) [2]. Якщо партія постане в образі людей як злочинне угрупування, це додасть уряду морального права урізати це фінансування. Звісно про заборону партії йтися не може, адже спочатку мають відбуватись суди, і навіть підсудні депутати залишатимуться депутатами. А питання про урізання фінансування має вирішуватись вже в понеділок.

Чого чекати далі?

Ситуація може розвиватись по-різному і навіть спричинити революцію або принаймні спробу повалення режиму. Підтримка “Золотого Світанку” зростатиме. А для Греції – це буде тестом на демократію.

Українські політв'язні

Ці події в Греції сколихнули світову спільноту. Але мене це не особливо дивує, адже в Україні також відбуваються репресії щодо націоналістів по політичним мотивам. Яскравий приклад – справа васильківських “терористів”, яка триває декілька років. Активістів ВО “Свобода” по всій Україні час від часу безпідставно затримують, при чому дістається і народним депутатам (“Беркут” б'є народного депутата Едуарда Леонова, депутатів, які захищали Гостиннй двір). На жаль, таке природне явище, як зріст патріотизму та націоналізму, іноді викликає жах у представників влади, адже вони бачать не лише майбутню заміну собі, а зовсім інший світогляд та інакшу систему цінностей.

Андрій Волошин Андрій Волошин , Письменник, політолог
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram