ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ назвало попередню причину смерті дитини у Білій Церкві

Відомство також оголосило про те, що другий тур імунізації від поліомієліту продовжується на тиждень

МОЗ назвало попередню причину смерті дитини у Білій Церкві
Замминистра охраны здоровья Игорь Перегинец
Фото: Макс Левин

Сьогодні під час брифінгу в Міністерстві охорони здоров'я офіційно озвучили попередню причину смерті трирічної дитини в Білій Церкві. Раніше, нагадаємо, у ЗМІ звучала інформація про можливий зв'язок смерті трирічної дитини з вакцинацією від поліомієліту.

Як розповів член центральної групи з оперативного розслідування випадку патологоанатом В'ячеслав Дібров, діагноз попередній, бо ще не готові результати гістологічного дослідження. "Згідно з попередніми даними, дитина мала два захворювання: ГРВІ і гіпертрофічна кардіоміопатія. Обидва ці захворювання могли стати причиною смерті - це так званий біказуальний варіант патологоанатомічного діагнозу". Причиною кардіоміопатії, за словами лікаря, могла стати інфекція, перенесена матір'ю під час вагітності.

Лікар категорично заперечив можливий зв'язок захворювань з вакцинацією від поліомієліту.

Заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець підкреслив, що єдиний можливий наслідок від вакцинації ОПВ (оральної поліомієлітної вакциною) - це паралітичний поліомієліт, який абсолютно не збігається за симптоматикою з випадком у Білій Церкві. Докладніше про три випадки смерті дітей в Київській області ви можете почитати в тексті Смерть і вакцинація: разом чи окремо?

Ігор Перегинець також повідомив, що міністерство ухвалило рішення продовжити другий тур вакцинації від поліомієліту у зв'язку з тим, що багато батьків злякалися повідомлень у ЗМІ про зв'язок вакцинації з випадком у Білій Церкві і відклали щеплення. "Я не виключаю, що це (посіяна через ЗМІ та соцмережі паніка - LB.ua) - елемент гібридної війни проти України, - заявив Перегинець. - У кожному разі, це питання національної безпеки, і ним повинні займатися відповідні служби".

Наразі вакцинацією від поліомієліту охоплено 44% дітей віком до 4 років, тоді як для формування популяційного імунітету необхідне охоплення 95% і вище.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram