ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Лікарня в Броварах відмовилася надати додаткове приміщення для реабілітації важкопоранених військових

Приватна клініка в орендованих у районної лікарні палатах проводить спеціалізовану реабілітацію героїв АТО після важких вогнепальних та мінно-вибухових травм.

Лікарня в Броварах відмовилася надати додаткове приміщення для реабілітації важкопоранених військових
Благотворительный проект по нейрореабилитации раненых от "Нодус"
Фото: facebook.com/Максим Рябоконь

Головлікар Броварської центральної районної лікарні Валентин Багнюк відмовляється надати Науково-практичному центру нейрореабілітації "Нодус" додаткові приміщення для проведення занять з реабілітації поранених.

Про це LB.ua повідомила Інна Данченко, активістка ГО "Волонтерська сотня "Доброволя".

Вона зазначила, що НПЦР "Нодус" із серпня 2014 року реалізує власний благодійний проект і вже понад рік лікує, виходжує і проводить спеціалізовану індивідуальну нейрореабілітацію важкопоранених учасників АТО. На сьогодні 63 поранених пройшли реабілітацію, з них 53 - безкоштовно.

Цей центр використовує сучасні технології для реабілітації пацієнтів із серйозними черепно-мозковими, спінальним травмами та порушеннями опорно-рухового апарату. Тому результати відновлення здоров'я поранених тут дуже високі.

"Пацієнти центру - не тільки офіційні учасники бойових дій, а й добровольці, наприклад, з ДУК "Правий сектор", - розповіла волонтер.

Серед тих, кому центр допоміг повернутися до нормального життя, - Сторожук

Сергій, Галка Іван, Прохоренко Віталік, Гаврилюк Павло, Мацялко Дмитро, Анатолій Свирид, Олександр Жилак, Звонковскій Сергій, Степовий Анатолій.

Артура Гальцова из "Правого сектора" ставят на ноги специалисты клиники "Нодус"
Фото: facebook.com/Ксения Негрей
Артура Гальцова из "Правого сектора" ставят на ноги специалисты клиники "Нодус"

Відомого пацієнта центру - Іллю Карпова, службовця батальйону Нацгвардії ім. Кульчицького, одного з двох, що вижили в жахливій ДТП на початку січня, після 15 діб у комі доставили в "Нодус", він пройшов тут успішний курс реабілітації.

Клініка "Нодус" продовжує свій проект, незважаючи на обмеженість власних ресурсів і  тому, що допомоги спонсорів і волонтерів значно поменшало. При цьому кількість поранених - вже демобілізованих, які отримали інвалідність, але не пройшли необхідну реабілітацію, щоб повернутися до повноцінного життя, - тільки зростає.

У приватного реабілітаційного центру, що орендує палати в ЦРЛ, немає можливості прийняти більше поранених через обмеженість кількості ліжко-місць та приміщень для проведення реабілітації в Центральній районній лікарні Броварів.

На жаль, як зазначає волонтер, реабілітацію (а саме, вертикалізацію - процедуру, при якій пацієнта, який довго перебував у лежачому положенні, ставлять на ноги) для лежачих найтяжчих пацієнтів, таких як Роман Кубишкін, Артур Гальцов, Сергієнко Валерій, фахівці "Нодуса" змушені проводити в коридорі лікарні.

Для того, щоб приймати більше важкопоранених учасників АТО і зробити їх відновлення більш ефективним, "Нодусу" потрібні додаткові приміщення для реабілітації та кілька палат.

"На жаль, ні головлікар ЦРЛ, ні мер Броварів не ведуть конструктивний діалог з тим, щоб вирішити питання щодо додаткових приміщень для реабілітації учасників АТО і дати можливість "Нодусу" надати кваліфіковану допомогу на сучасному рівні більшому числу поранених", - сказала Данченко.

За словами голови Союзу учасників АТО "Авангард АТО Бровар" Ігоря Муратова, чинний мер Броварів Ігор Васильович Сапожко на всі звернення посприяти у виділенні приміщень "Нодусу" відповідає тільки обіцянками розглянути цю проблему пізніше.

Інна Данченко від імені "Волонтерської сотні "Доброволя" та Ігор Муратов від імені Союзу учасників АТО "Авангард АТО Бровар" звертаються через LB.ua до Міністерства охорони здоров'я України та всіх компетентних відомств з проханням посприяти НПЦР "Нодус" в отриманні необхідних приміщень для відновлення здоров'я і повернення до повноцінного життя захисників України.

Як повідомлялося, в маєтку Курченка облаштують реабілітаційний центр для військових.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram