ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У Києві двоє гемофіліків померли через відсутність препарату згортання крові

МОЗ ніяк не може закупити потрібні препарати

У Києві двоє гемофіліків померли через відсутність препарату згортання крові
Фото: Макс Требухов

В українських лікарнях немає препаратів згортання крові, життєво необхідних для гемофіліків. Про це LB.ua повідомив голова правління Всеукраїнського товариства гемофілії Олександр Шміло.

Гемофілія - хвороба, за якої порушується згортання крові (це означає, що у гемофіліків кров не зупиняється сама по собі). Без спеціальних препаратів хворий на гемофілію може померти навіть від незначної травми. Крім того, гемофіліки страждають від частих крововиливів у суглоби.

"У жовтні у Києві дві людини померли в центрі гемофілії у 9-й лікарні через те, що були відсутні препарати згортання крові, - каже Олександр. - Одному було 33 роки, другому близько 50-ти. Перший перебував у центрі певний час, у нього був крововилив у три суглоби, лікарі шукали для нього препарати. Офіційна причина смерті, наскільки мені відомо, крововилив у мозок. Другий пацієнт приїхав з Броварів з травмою плеча. Люди не знають, де дістати препарати. Гроші лежать на рахунку МОЗ, але закупівлі він не провів досі".

7 жовтня хворі на гемофілію провели акцію під МОЗ, вимагаючи терміново закупити фактори згортання крові. "Чиновники МОЗ пообіцяли нам вирішити проблему, але за місяць нічого не змінилося, - говорить член правління Сергій Шемет. - Мабуть, буде, як минулого року, коли закупівлі провели 31 грудня".

В Україні проживає близько 2500 хворих на гемофілію.

Нагадаємо, аналогічні проблеми з препаратами мають українські ВІЛ-інфіковані. Вони досі не отримали ліки, закуплені МОЗом ще минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram