ГоловнаБлогиБлог Владимира Иванова

Як знятися з корупційного ручника? Ч.3

У попередніх блогах я спробував проаналізувати основні фактори «грузинського дива». Ми почали розмову з важливості політичної волі лідера держави. Як відомо, президент Саакашвілі зіткнувся із серйозним опором «бандитської та корупційної еліти Грузії», проте його твердий намір все ж провести реформи дозволив здолати анти реформаторську опозицію.

Фото: EPA/UPG

Іншим важливим фактором є запас довіри з боку виборців. Вже на ранок обраний президент має починати справжній наступ на проблеми. Іноді це будуть непопулярні кроки, які має підтримати народ. Саакашвілі неодноразово розганяв опозицію, використовуючи кийки та поліцію; його політика, іноді жорстока та безкомпромісна. Проте, грузини підтримують її, підтримують через успішні реформи і наявну довіру. На місцевих виборах після фактичної російсько-грузинської війни президент-реформатор «взяв» 56%.

За Саакашвілі проголосувало 96% мешканців Грузії, і тому він отримав увесь комплект повноважень, необхідний для проведення радикальних реформ. Однак, така діяльність не зосереджувалася виключно на телевізійно-театралізованих виставах коли перша особа держави показово ганяє даїшників чи свариться із своїм прем'єром.

Саакашвілі запропонував низку «малих конституцій» - політичну, економічну, соціальну і так далі. Люди сформували уяву про наміри та методи нового очільники держави. Чіткість і ясність моделі майбутніх реформ переконувала людей у широкій фронтальності можливих змін і вони, своєю лояльністю і терпінням, продовжували голосувати за Саакашвілі.

Однозначно могу подтвердить: 26-го мая в Тбилиси имела место карательная акция властей против оппозиции. Цель – подавление любых демократических проявлений. Как тогда – в приватных беседах - говорили соратники Саакашвили: хорошо, мол, что демонстрантов избили, теперь они сто раз подумают, прежде чем выступать.

— Нино Бурджанадзе, лидер оппозиционного «Демократического движения «Единая Грузия»

Наприклад, у економічні й політиці президент озвучив низку непорушних принципів. Державні витрати не можуть перевищувати 30% ВВП. Дефіцит держбюджету не може перевищувати 3% ВВП. Державний борг не може перевищувати 60% ВВП. Створення позабюджетних фондів обмежена. Прив'язка бюджетних доходів до бюджетних витрат обмежена. Свобода від бюрократичного втручання:збільшення загального числа ліцензій і дозволів заборонено. Створення нових регулюючих органів, на додаток до існуючих в даний час регуляторам у фінансовій сфері, інфраструктурі і зв'язку, заборонено. Ціновий контроль будь-якого роду, включаючи контроль процентних ставок, заборонено.

Володіння державою банками та іншими фінансовими посередницькими інститутами заборонено. Будь-які обмеження повної конвертованості ларі (валюта Грузії) заборонені. Будь-які обмеження руху капіталу, включаючи репатріацію прибутків і інвестованого капіталу, заборонені. Жоден новий податок не може бути введений, жодна ставка податку не може бути збільшена іншим способом, окрім як за допомогою більшості голосів громадян Грузії, отриманих на національному референдумі. Далі буде.

Владимир Иванов Владимир Иванов , Лидер общественного движения «Возрождение Полтавщины»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram