ГоловнаБлогиБлог Павла Козирєва

Децентралізація по кишені. "Щоб Вам не казали – мова йде про гроші"

Асоціація малих міст України спільно з радіо «Голос Києва» розпочали новий проект – випуск радіопрограми «Децентралізація по…». Щосереди ми обговорюємо з гостями нашого ефіру важливість реформ місцевого самоврядування та основні засади децентралізації.

Фото: Надано автором

Символічно, що темою стартової розмови стали місцеві фінанси. Про це спілкувалися з Тетяною Єфименко, президентом ДННУ «Академія фінансового управління» Міністерства фінансів України, членом-кореспондентом НАНУ, доктором економічних наук, професором, заслуженим економістом України. Розмовляли і не завжди погоджувались один з одним! Особливо – в питанні Казначейства. Якщо твої гроші лежать у чиїсь кишені, це - майже те саме, що їх немає! Тим більше, якщо ця кишеня - кишеня Держави. Аргумент - нехай полежать, поки в країні криза. Згадав парламентські слухання у розпал кризи з казначейським обслуговуванням. В туалетах Верховної Ради був туалетний папір, в муніципалітетах - ні. Казначейство не дозволяло. Криза, виходить, не у всіх...

Отже, твої гроші лежать в державній кишені. Понад тим - держава каже, що тих грошей дала досить, щоб вирішити всі місцеві проблеми.

Перше. Держава грошей не дала. Вона дала нові податки. Бюджетна децентралізація - це коли держава перерозподіляє існуючі надходження на користь місцевих бюджетів. Коли дає нові податки - це посилення фіскального тиску на мешканців.

Друге. Така бюджетна "децентралізація" принесла різні результати для двох частин країни, з приблизно однаковою кількістю мешканців. Перші - міста обласного значення, отримали суттєві посилення бюджетів та повноважень. Решта - міста районного значення, села, селища потрапили в ще більшу залежність від адміністрацій. Під час програми виникла ідея спільно дослідити, що насправді відбувається з бюджетами міст районного значення у порівнянні з "додецентралiзаційними" часами. Сподіваюсь, ми це зробимо!

Третє. Держава і далі суттєво недофінансовує делеговані повноваження, що є потужним утилізатором додаткових надходжень, які виникли у громад завдяки новим податкам. І це не змінити без затвердження стандартів послуг!

Взагалі, світовий тренд - будувати податкову інфраструктуру, базуючись на оподаткуванні людини, її майна та доходів. І там, де вона живе. Отже, рух в цьому напрямку може тільки вітатись!

Криза - не той час, коли потрібно збільшувати фіскальний тиск на бізнес. У нас 46% економіки в тіні - зазначає Тетяна Єфименко - ось головний ресурс наповнення бюджетів. Система повинна бути влаштована так, щоб було вигідно платити податки! Підтримую! Передача у муніципалітети права адміністрування податків, які надходять до місцевих бюджетів - ще один потужний засіб збільшення надходжень в громадах.

Як, власне, і енергозбереження. Витрати енергії на виробництво одиниці ВВП - одні з найбільших у світі. Але про це - іншим разом.

Хай живе місцеве самоврядування!

Павло Козирєв Павло Козирєв , Голова Асоціації малих міст України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram