ГоловнаБлогиБлог Оксаны Продан

Умови для ведення малого та середнього бізнесу в Україні: що змінилося за півтора року

Об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця», яке я маю честь очолювати, провело чергове опитування підприємців зі всіх регіонів. Їм запропонували оцінити умови для роботи в Україні. За дев’ятьма критеріями. Це – створення бізнесу, реєстрація прав власності, отримання кредитів, сплата податків, закриття бізнесу та ін.

Про що свідчать результати, які отримали?

За останні півтора року, відтоді, як було проведено останнє дослідження, відчутних якісних змін майже не відбулося.

Малий і середній бізнес залишається десь на периферії урядової політики. Про нього багато говорять, проводять публічні заходи, присвячують емоційні спічі на ТБ шоу, але, якщо ви запитаєте у власника невеликої справи, чи стало легше працювати, він вам відповість – ні. Є невеликі зрушення у створенні бізнесу та реєстрації прав власності – порівняно із 2014 роком можна швидше пройти відповідні процедури.

Одночасно нічого не змінилося у питаннях захисту права власності, залученні обігових коштів, відносинах з монополістами (постачальниками газу, електроенергії, комунальних послуг).

Ще одне болюче питання – сплата податків. Із 5 можливих балів підприємці оцінили її на 2,02 бали, тобто, тверду «двійку».

Загалом, Індекс умов ведення малого та середнього бізнесу у другому кварталі 2016 року склав 2,1 бали із 5 максимальних.

Це трохи більше, ніж півтора роки тому, коли величина Індексу дорівнювала 1,83 бали, але все одно дуже мало.

Хтось може засумніватися у необхідності таких опитувань. Мовляв, і без них все зрозуміло.

Але це не так.

По-перше, подібні дослідження дають можливість отримати зворотній зв’язок, побачити, де насправді є зміни, а де – виключно імітація чиновників.

По-друге, це наша, середнього класу, зброя. Аргументи, які допомагатимуть тиснути на урядовців та всіх чиновників.

«Ми все зробили, все працює», – кажуть вони.

«Ні, все не так, ось що думають підприємці про податкову систему, захист права власності в країни та інші умови для роботи в Україні», – відповідаємо їм ми.

Контроль, тиск і розробка якісних альтернативних пропозицій – ось три складові, які нам допоможуть вигризти, інше слово я не можу вжити, цивілізовані правила гри для малого та середнього бізнесу в Україні.

По-іншому ніяк.

Оксана Продан Оксана Продан , Народний депутат 7 і 8 скликань, Радник Голови Асоціаціі міст України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram