ГоловнаБлогиБлог Бориса Кушнірука

Відкритий лист до Савіка Шустера, комівояжера

Пане Савіку, під час програми «Шустер live» 3 квітня в мене виник з Вами конфлікт. Враховуючи, що я не мав можливості під час самого шоу пояснити причину свого обурення, спробую це зробити в своєму відкритому листі до Вас.

Фото: www.kp.ru

Скажу чесно, мені не подобається Ваше політичне шоу. Сам я його не дивлюся, і іншим не раджу. Причина такого ставлення пов’язана з тим, що воно, мабуть, найбільш маніпулятивне серед усіх політичних шоу, які йдуть на загальнонаціональних каналах України. Такого неприхованого маніпулювання, грубого порушення журналістських стандартів, яке є нормою для Вашого політичного шоу, в нас в Україні немає. Ви, як людина, що багато років пропрацювала журналістом на Заході, чудово знаєте про стандарти журналістики, які передбачають дотримання балансу висвітлення різних точок зору щодо того чи іншого питання.

Не може бути прийнятною ситуація, коли в інтересах тієї чи іншої політичної сили або того чи іншого політика присутність експертів чи спікерів свідомо незбалансована. Причому, немає значення, яка це політична сила та який це політик.

За роки присутності на українському телебаченні Вашого політичного шоу ми бачили, як підбиралось експертне середовище в інтересах, наприклад, «Партії регіонів» чи ВО «Батьківщина». Ми бачили, як маніпулятивно підбиралися спікери чи експерти, які мали розхвалювати Тимошенко або навпаки – змішувати її з лайном. Обидва варіанти для мене не просто неприйнятні, вони є огидними.

Особливо слід згадати про, так зване, голосування спеціально запрошених людей в студії. Питання в тому, а що це за люди, звідки вони, в якій мірі відображають реальні настрої українського суспільства?

Забезпечувати присутність в студії, до того ж щотижня, реального зрізу українського суспільства не просто важко для подібного шоу, це просто неможливо. Вже не кажучи, що довести коректність підбору цих людей для участі в політичному шоу, прямо скажемо, проблематично.

Але якщо це так, тоді їх голосування є доволі сумнівним з точки зору того, наскільки їх голосування відображає думки тих, хто його дивиться. Навпаки, їх голосування само по собі виступає маніпулятивним впливом на позицію людей щодо побаченого та почутого під час політичного шоу.

У зв’язку з цим варто спитати, чи можете Ви навести приклад політичних шоу в західних країнах, де аудиторії дають можливість голосувати?

Під час виступу на слова Тимошенко постійно позитивно реагували 95-98 відсотків аудиторії в студії. До речі, можна згадати, що в свій час у Вашій студії і на слова Азарова теж позитивно реагували 93-95 відсотків присутніх. Взагалі-то, така підтримка суперечить будь-якій соціологічній ймовірності.

Знаєте, пане Савіку, сам Ісус Христос міг би позаздрити цим панам, бо ніколи не мав такої підтримки своїм словам. А пані Тимошенко, пан Азаров та інші добродії, що мають можливість висловитися у Вас в шоу, мені чомусь здається, на роль Христа не тягнуть.

У зв’язку з такою одностайністю голосування в мене велике питання, наскільки коректно підбирається склад тих, хто голосує під час Вашого шоу.

Є, правда, інша можливість для демонстрації такої одностайності. Наприклад, якщо хтось за межами студії, не зважаючи на фактичні результати голосування, може на свій розсуд збільшувати чи зменшувати показник підтримки словам, виступаючих під час шоу.

Залишу кожному самому порозмірковувати над тим, яка з цих версій більш ймовірна.

Скажу чесно, я сам не очікував, що зірвуся під час Вашого шоу. І залишаюся страшенно незадоволений самим собою у зв’язку з цим. Але спокійно, відсторонено спостерігати за тим, що відбувалось у Вас в студії, було просто неможливо.

Спочатку, за допомогою незбалансованого складу експертів, намагалися дискредитувати голову Нафтогазу.

Але, як з’ясувалося, це була лише прелюдія до бенефісу Тимошенко. Ви не просто дали їй можливість безперешкодно протягом години жонглювати цифрами, поняттями перед, непідготовленою до фахового обговорення, аудиторією.

Ви мовчки спостерігали, як Тимошенко перейшла до непристойної демагогії та соціального популізму. Ви дозволи їй відверто маніпулювати людьми. Хоча, як ведучий шоу, з точки зору журналістських стандартів, Ви не просто мали право, Ви були зобов’язані поясняти людям, де ними маніпулюють. Ви були зобов’язані, не чекаючи обурення з мого боку, звернути увагу пані Тимошенко на некоректність її порівнянь зарплати голови правління найбільшої компанії в Україні та пересічних громадян.

Фраза, що голова Нафтогазу не може з рівнем своє зарплати зрозуміти тих, хто отримує 1,5-2 тисячі гривень, виглядала особливо цинічно, що проголошувала її людина, реальні статки якої експерти оцінюють в сотні мільйонів доларів, яка мешкає в будинку, що коштує десяток мільйонів доларів, яка витрачає на відпочинок в Іспанії сотню тисяч доларів, а на весілля доньки стільки, скільки не зможе з нинішнім рівнем зарплати заробити на своїй посаді керівник Нафтогазу за 30-40 років.

А демагогію про те, що керівник Нафтогазу взагалі має працювати безкоштовно, і його робота ніяк не цінніша за роботу вчителя та лікаря, необхідно було припиняти негайно.

Хочу нагадати пане Савіку, що Україна зараз, де-факто, знаходиться в стані війни з Росією, яка анексувала Крим та розпочала відкриту збройну агресію на Донбасі. В нас тисячі загиблих, десяти тисяч поранених та покалічених, сотні тисяч біженців. Економіка української держави знаходиться в найтяжчому стані за всі роки незалежності. В таких умовах дотримуватися збалансованості в обговоренні питань непопулярних дій влади в частині зростання тарифів, зменшення зарплат, пенсій, соціальних витрат – це імперативний обов’язок ЗМІ. Під час війни публічна дискредитація дій влади, намагання викликати у пересічних громадян незадоволення значним падінням їх добробуту, може лише призводити до ослаблення спроможності народу пручатися зовнішній агресії. Це відкрита робота на ворога. Ви це не можете не розумієте.

Але журналістські стандарти, пане Савіку, вже давно стали для Вас пустим звуком.

Розумію, Ви як громадянин Італії та Канади, розглядаєте Україну лише як дуже гарне місце для заробляння грошей. Потім Ви поїдете доживати спокійну забезпечену старість кудись в Європі чи на Американському континенті. Українців Ви розглядаєте як малограмотних, довірливих тубільців. Вони, справді, в переважній більшості такими і є.

Але до тубільців можна приїздити в якості місіонерів чи комівояжерів.

Ніхто від Вас не вимагає бути місіонером. Я не Тимошенко, тому не закликаю Вас працювати безоплатно. Але якщо Ви вже в Україні лише в якості комівояжера, то хоча б не намагайтеся продавати неякісний товар.

Зрозуміло, що продавати тубільцям скляні буси чи простеньке дзеркало, видаючи їх за щось дуже цінне, вигідніше. Продаж дешевого, тим більше, зіпсованого товару, справа більш прибуткова, ніж корисного та якісного. Принаймні, до того часу, поки за це не б’ють по морді.

Але річ не тільки в тому, що Ваше політичне шоу грубо порушує західні журналістські стандарти, і воно є лише дешевою, низькоякісною підробкою того, яким має бути подібний продукт на ТБ.

Значно гірше, що «Шустер live» в існуючому вигляді є відверто шкідливим для морального здоров’я українських громадян. Воно деформує в них уявлення про роль та обов’язок журналістів, підміняє фахове та конкурентне обговорення існуючих в країні проблем та завдань, що стоять перед країною та людьми, буфонадою та маніпуляціями, які лише дискредитують політиків, політичну діяльність, українську державу як таку.

Я не прихильник заборон, тому не закликаю закрити Ваше шоу та видворити Вас за межі України. Але те, що в подібному вигляді його існування лише наносить шкоду державі та українським громадянам, для мене очевидно.

Борис Кушнірук Борис Кушнірук , Економіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram