ГоловнаСвіт

Мелоні перевірить, як в Албанії зводять два центри для мігрантів

Коли центри запрацюють, поки невідомо. 

Мелоні перевірить, як в Албанії зводять два центри для мігрантів
Фото: france3-regions.francetvinfo.fr

Прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні відвідає колишню військову авіабазу в албанському селищі Г’ядер, де облаштовують центр для мігрантів

Про це повідомляє Reuters.

Італія погодила у лютому угоду з Албанією про створення центру мігрантів в Г’ядері та ще одного ‒ в приморському місті Шенджин за 20 кілометрів звідти. Там прийматимуть мігрантів, врятованих у морі італійськими човнами, поки розглядаються їхні заявки на надання притулку.

Коли центри запрацюють, поки невідомо. Озвучений раніше термін відкриття навесні вже минув.

Угода викликала критику з боку правозахисників, які стверджують, що італійським судам буде важко оперативно розглядати запити про надання притулку або апеляції від людей, які перебувають в іншій країні, а тривалі процедури можуть стати для мігрантів “невиправданим тягарем”.

Окрім того, багато албанців побоюються, що відкриття центрів може вплинути на безпеку країни та її туристичну індустрію.

Угоду оскаржили в Конституційному суді Албанії в січні, але вердикт винесли на користь уряду прем'єр-міністра Еді Рами. 

Додамо, хоча посадовці ООН також не підтримують угоду, Європейська комісія заявила, що вона, схоже, не порушує законодавство ЄС, оскільки виходить за межі її юрисдикції.

  • Подібна угода між Великою Британією та Руандою також викликала гарячі суперечки. Адвокат британського уряду заявив вчора, що Британія має намір почати депортацію шукачів притулку до Руанди 24 липня.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram