ГоловнаСвіт

В новому пакеті військової допомоги США Україні будуть ракети ATACMS, – CNN

Йдеться про ATACMS великої дальності.

В новому пакеті військової допомоги США Україні будуть ракети ATACMS, – CNN
Запуск ракети ATACMS з ПУ M270 MLRS
Фото: Wiki/US Army

США, ймовірно, вперше надішлють Україні ракети ATACMS великої дальності у рамках нового пакету допомоги.

Про це повідомляє CNN з посиланням на джерела.

“Минулої осені США вперше відправили в Україну варіант ракетної системи середньої дальності ATACMS, яка може досягати близько 100 миль, тоді як версія більшої дальності може досягати 190 миль (305 км – ред.)”, – йдеться у повідомленні.

Сенатор Марк Ворнер, голова Комітету Сенату з розвідки, сподівається, що ракети ATACMS будуть відправлені в Україну вже незабаром.

Військова допомога буде надходити з власних запасів США через механізм фінансування PDA (Presidential Downdown Authority). 

Офіційний представник Білого дому відмовився коментувати зміст пакету, але запевнив, що США “готові швидко надіслати військову допомогу Україні для задоволення їхніх термінових потреб на полі бою та протиповітряної оборони, щойно доповнення пройде Сенат і буде підписано закон”.

Допомога США для України

  • Глава України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом США Джо Байденом під час якої лідери обговорили постачання зброї для ЗСУ. Байден запевнив Зеленського, як тільки Сенат схвалить закон про надання військової допомоги США, він підпише документ.

  • Графік, за яким Україна отримуватиме зброю від США, невідомий, і його не оприлюднять, тому що це може вплинути на стратегію війни. Але зброя, яка прибуде в Україну, прибуде швидше, ніж будь-яка армія могла б мобілізуватися, щоб доставити її сюди. Частина зброї може бути за кілька днів, частина – за кілька тижнів.

  • Документ, який ще має схвалити Сенат і підписати президент США, передбачає виділення $60 млрд доларів Україні, у тому числі $23 млрд на поповнення арсеналів США, які можуть бути використані для військової допомоги Україні. Також 13,8 млрд доларів на закупівлю новітніх систем озброєнь, товарів та послуг оборонного призначення. Ще 26 мільйонів доларів на продовження нагляду та підзвітності за допомогою та обладнанням, що надається Україні.

  • Президент США Джо Байден закликав Сенат якнайшвидше схвалити законопроєкт про допомогу Україні на понад 60 млрд доларів.

  • Згодом лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер заявив, що голосування за пакет допомоги Україні відбудеться у вівторок.

  • Наступного тижня верхня палата Конгресу не мала працювати, але вона збереться, щоб ухвалити цей закон.

  • Пентагон готовий надати військову допомогу Україні одразу після того, як Сенат наступного тижня схвалить законопроєкт про допомогу Україні, а президент Джо Байден підпише його.

  • Сполучені Штати готують пакет військової допомоги Україні на 1 мільярд доларів, це буде перша частина допомоги з пакету, який сьогодні має ухвалити Сенат. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram