ГоловнаСвіт

Німецькі консерватори перемагають на виборах, а союзники Шольца втрачають позиції

"Це є попередженням для Берліна".

Німецькі консерватори перемагають на виборах, а союзники Шольца втрачають позиції
Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц
Фото: EPA/UPG

Консервативний блок Німеччини збереже контроль над Гессеном і Баварією, забезпечуючи вплив у двох ключових землях, у той час, як панівна коаліція канцлера Олафа Шольца зазнала чергової гострої поразки у регіональних виборах. Результати виборів у цих регіонах вважають важливим індикатором настроїв населення ФРН.

Про це пише Bloomberg.

Християнсько-демократичний союз набрав 35,5% голосів у Гессені, а його баварська сестринська партія, Християнсько-соціальний союз, отримала 37% у своїй землі, згідно з екзит-полами громадського мовника ARD. 

Афілійовані партії складають найбільшу опозиційну групу на національному рівні.

Соціал-демократи Шольца та два їхні партнери – “Зелені” та “Вільні демократи” − втратили підтримку в обох штатах через останню невдачу для керівних партій. 

Альянс Шольца, який прийшов до влади наприкінці 2021 року, був охоплений внутрішніми чварами, які завдали шкоди його авторитету серед виборців. Разом три партії втратили 10,6 відсоткових пунктів у Гессені та 4,9 відсоткових пунктів у Баварії.

“Коли всі коаліційні партії програють в обох штатах, це означає, що для Берліна є попередження”, − сказав генеральний секретар Соціал-демократичної партії Німеччини Кевін Кюнерт.

Антимігрантська “Альтернатива для Німеччини” здобула підтримку як у Гессені, так і в Баварії, отримавши підтримку за межами колишніх комуністичних східних земель. Ультраправа партія скористалася економічною невизначеністю та занепокоєнням щодо зростання нелегальної імміграції та посіла друге місце після ХДС/ХСС у загальнонаціональних опитуваннях із приблизно 20% − випередивши всі три правлячі партії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram