ГоловнаСвіт

З Карабаху евакуювалися понад 70% відсотків вірмен, які там жили

Люди втікають на територію Вірменії через побоювання репресій з боку Баку.

З Карабаху евакуювалися понад 70% відсотків вірмен, які там жили
Фото: EPA/UPG

Станом на сьогодні щонайменше 84 700 осіб евакуювалися на територію Вірменії з регіону Нагірний Карабах.

Про це пише Reuters з посиланням на уряд Вірменії.

За офіційними даними, загалом там жили 120 000 вірмен. 

Хоча Азербайджан пообіцяв поважати права етнічних вірмен у регіоні та відновити постачання продовольства, медикаментів та палива після 10-місячної блокади, більшість місцевих жителів через страх репресій вирішили виїхати до Вірменії.

Втеча етнічних вірмен з Карабаху почалася після падіння сепаратистського уряду регіону минулого тижня.

У середині вересня 2023 Азербайджан оголосив у Нагірному Карабасі "антитерористичну операцію", що завершилася згодою Нагірного Карабаху роззброїти свою армію, вивести важку техніку та почати перемовини про інтеграцію з Азербайджаном.

У ході цього загострення в регіоні вбили декількох російських військових, зокрема високого рангу, а у Вірменії спалахнули антиурядові протести.

Нагадаємо, голова сепаратистів Нагірного Карабаху Самвел Шахраманян оголосив, що з 1 січня 2024-го "Республіка Арцах" припинить своє існування

Нагірний Карабах – регіон на Південному Кавказі. Міжнародно визнаний як територія Азербайджану, але там переважає вірменське населення. Територіальні суперечки між країнами тривають після розпаду СРСР, за часів якого регіон був автономною областю Азербайджану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram