ГоловнаСвіт

G20 погодилася прийняти до себе Африканський союз. Рішення оголосять на саміті в Індії

Рішення зумовлене тим, що ринки так званого Глобального Півдня починають відігравати більш помітну роль у світі.

G20 погодилася прийняти до себе Африканський союз. Рішення оголосять на саміті в Індії
Фото: Twitter/G20 India

"Велика двадцятка" погодилася надати статус постійного члена Африканському союзові. Про це рішення оголосять під час саміту в Індії на вихідних, передає Bloomberg.

Нині Африканський союз налічує 55 членів. Він отримає статус "запрошеної міжнародної організації",той же, що і Євросоюз.

Як зазначають джерела видання, це частина прагнення надати африканським країнам сильніший голос із глобальних проблем, таких як зміна клімату і борг ринків, що розвиваються, особливо у зв'язку з тим, що ринки так званого Глобального Півдня починають відігравати більш помітну роль у світі.

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, який приймає саміт G20, зробив пріоритетом надання повноправного членства для Африканського союзу. Це рішення також підтримує італійська прем'єрка Джорджа Мелоні.

На початку травня під час візиту до штаб-квартири Африканського союзу в Ефіопії канцлер Німеччини Олаф Шольц підтримав заклики до блоку стати постійним членом "Великої двадцятки", щоб дати їй більше права голосу в зусиллях вирішення глобальних проблем. Шольц стверджував, що Африка має відігравати важливішу міжнародну роль, щоб відобразити її зростаюче значення в дедалі більш роздробленому та багатополярному світовому порядку.

Європейський Союз прагне взяти на себе певну заслугу за такий крок «Великої двадцятки» щодо Африканського союзу. Лідери блоку планують провести зустріч на високому рівні з очільниками африканських країн у кулуарах саміту.

Зустріч "Європа-Африка" включатиме, зокрема, обговорення наслідків війни Росії проти України для глобальної продовольчої безпеки. 

Нагадаємо, саміт G20 пройде 9-10 вересня у Нью-Делі.

Китай дав зрозуміти, що лідер Сі Цзиньпін вперше пропустить захід. Пекін натомість представить прем’єр-міністр Лі Цян. А від Росії замість Путіна приїде очільник МЗС РФ Сергій Лавров.

МЗС України тим часом працює над тим, щоб отримати запрошення на саміт G20. Наша держав хоче долучитися до заходу, оскільки там будуть порушувати економічні проблеми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram