ГоловнаСвіт

Атаки Росії підганяють союзників ще більше допомагати Україні, – генсек НАТО

"У наших інтересах продовжувати підтримувати Україну".

Атаки Росії підганяють союзників ще більше допомагати Україні, – генсек НАТО
Генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції в штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі, 16 листопада 2022 року.
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що брутальні атаки Росії на цивільну інфраструктуру не зламають українського народу, так само як і підштовхують союзників надавати Україні ще більшу підтримку.

Про це він заявив перед початком засідання міністрів закордонних справ країн-членів НАТО у Бухаресті, передає "Інтерфакс-Україна".

"Це війна, це брутальна війна, з цілеспрямованими атаками на критичну інфраструктуру – тепло, світло, воду, газ. Мета цього – заподіяти якнайбільше страждань українським цивільним, спробувати зламати їхню відданість, їхню єдність у протистоянні російському вторгненню. Я впевнений, що президент Путін не досягне успіху в тому, щоб український народ, українські Збройні сили та українське керівництво відступили, а й навіть іще більше мобілізує їх. Це ще більше спонукає союзників у НАТО робити ще більше. Тому що ми маємо гарантувати, що Росія не переможе", – сказав Столтенберг.

Генсек НАТО впевнений, що "якщо Путін виграє цю війну, то меседж буде про те, що коли авторитарні лідери використовують брутальну силу, вторгаючись в іншу країну, порушують міжнародне право, вони можуть досягти своєї мети".

"Це буде не тільки трагедією для України, а й зробить увесь світ небезпечним та більш вразливим. У наших інтересах продовжувати підтримувати Україну", – наголосив Столтенберг.

З огляду на це він висловив сподівання, що на зустрічі в Бухаресті "меседж від усіх союзників буде про те, що ми маємо робити більше – як допомогти Україні відремонтувати зруйновану критичну інфраструктуру, зокрема постачання газу, а також, щоб допомогти відбивати атаки як такі".

"Частково, надаючи системи ППО, а також гарантувати, що системи, які ми вже надали, – а це сучасні системи стандартів НАТО – зокрема NASAMS, що вони функціонують. Це щодо того, що ми маємо надавати запасні частини та боєприпаси – це не тільки про те, щоб додавати зброю, а й гарантувати, що зброя, яку вже було поставлено, може бути використана, щоб збивати ракети і дрони, які прилітають", – зазначив генсек НАТО.

Нагадаємо, раныше Столтенберг заявив, що Альянс не відмовиться від підтримки України. Він закликав союзників надати Києву більше зимової підтримки. Генсек НАТО наголосив, що єдиний спосіб отримати правильні умови для початку переговорів із Росією – це просування України на полі бою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram