ГоловнаСвіт

У ЄС презентували план скорочення використання газу через шантаж Росії

Країнам пропонують добровільно зменшити споживання на 15%. 

У ЄС презентували план скорочення використання газу через шантаж Росії
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз розробив план скорочення використання газу через побоювання, що Росія може припинити його постачання взимку. Країнам-членам Союзу пропонується добровільно скоротити споживання на 15% з серпня по березень.

Про це з посиланням на брифінг президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн пише The Guardian.

"Росія нас шантажує. Росія використовує енергію як зброю", – заявила фон дер Ляєн. 

Саме через це, наголосила вона, Європа має бути готова і до часткового, і до повного відключення російського газу. За словами фон дер Ляєн, близько половини країн Євросоюзу вже постраждали через скорочення газових потоків із Росії. Загальний обсяг постачань з РФ впав нижче 30% від середнього показника 2016-2021 років. 

Якщо ризик серйозного дефіциту газу буде оцінюватися як високий, скорочення споживання буде вже не добровільним, а обовʼязковим. Цю пропозицію має схвалити більшість країн ЄС, а її деталі дипломати обговорюватимуть у пʼятницю.

 

Нагадаємо, ЄС імпортує з Росії 155 млрд кубометрів газу на рік. Після початку великої війни проти України в Євросоюзі почали шукати альтернативних постачальників газу, оскільки Москва знову вдалася до енергетичного шантажу. Згідно з розробленим Євросоюзом планом заміщення, Брюссель планує отримати 50 млрд кубометрів за рахунок ввезення скрапленого природного газу зі США або Катару. Ще 10 млрд кубометрів за допомогою наявних трубопроводів. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram