ГоловнаСвіт

Шольц, Макрон і Драгі прибули до України (оновлено)

Італійське видання оприлюднило фото з поїзда. 

Шольц, Макрон і Драгі прибули до України (оновлено)
Фото: La Republicca

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Франції Емманюель Макрон та премʼєр-міністр Італії Маріо Драгі сьогодні прибули до Києва. Спершу фотографію трьох європейських лідерів із потяга оприлюднило італійське видання La Republica, згодом прибуття підтвердив очільник правління Укрзалізниці Олександр Камишин.

"Буде донесено послання міцної солідарності", – повідомило журналістам джерело в італійському уряді. 

У пресслужбі Укрзалізниці додали, що канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Франції Емманюель Макрон та прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі зичили вдалого ранку з українського дипломатичного поїзда. 

"А для нас він буде добрим, якщо трійка європейських лідерів так само злагоджено підтримає правильний висновок щодо заявки України на отримання статусу кандидата на членство в ЄС", – наголосили в компанії. 

Оновлено. Макрон після прибуття на столичний вокзал повідомив, що він та інші лідери матимуть зустріч із президентом Володимиром Зеленським і вирушать в місця, де були активні бойові дії – Ірпінь. Про це пише УП із посиланням на коментар Макрона каналу BFMTV

Оновлення 11:14. До української столиці також прибув президент Румунії Клаус Йоганніс.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що продовольча безпека, зброя та підтримка України – це важливі теми для обговорення, яке відбудеться між Зеленським та європейськими лідерами. 

Шольц своєю чергою у коментарі Bild заявив, що він і колеги "не просто хочуть продемонструвати солідарність".

"Ми також хочемо запевнити, що допомога, яку ми організуємо, фінансова, гуманітарна, а також коли йдеться про зброю, буде продовжено", – зазначив він. 

Маріо Драгі, Емманюель Макрон та Олаф Шольц
Фото: залізні зміни
Маріо Драгі, Емманюель Макрон та Олаф Шольц

Візит Шольца, Драгі і Макрона офіційно не підтверджувався, хоча ЗМІ писали про підготовку поїздки ще з минулого тижня. Жоден із цих лідерів не був в Україні від початку повномасштабного вторгнення російської армії.

Візит відбувається напередодні засідання Єврокомісії, яка має ухвалити рекомендацію, чи надавати Україні статус кандидата в члени ЄС. 

Шольц говорив, що приїде тоді, коли зʼявляться речі, що необхідно обговорювати "на місці". Він заявляв, що не буде їхати задля протокольної "фотосесії". Президент України на це відповів: "Ми теж не хочемо, щоб він просто приїхав на фотосесію. Можливо, він має на увазі, що ми сподіваємось на військову підтримку України з боку Німеччини. Я думаю, він має на увазі це. Більше того, я очікую, що він особисто підтримає нас і що він особисто впевнений, що Україна зможе вступити до ЄС і що статус кандидата буде надано Україні вже в червні".

Макрон, після свого відомого вислову про "не принижувати Росію", вчора під час виступу на базі НАТО в Румунії змінив свою риторику щодо РФ на жорсткішу і наголосив, що треба зробити все для перемоги українців. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram