ГоловнаСвіт

У РФ священника оштрафували на 35 тис. рублів за антивоєнну проповідь

Він був оштрафований за новою статтею КоАП про "дискредитацію використання російських військ".

У РФ священника оштрафували на 35 тис. рублів за антивоєнну проповідь
Архівне фото
Фото: mil.ru

У Росії оштрафували настоятеля церкви Воскресіння Христового в селі Карабаново Костромської області Іоана Бурдіна, який виголосив антивоєнну проповідь на недільній літургії.

Про це повідомляють російські ЗМІ, а також правозахисний проєкт "Мережеві свободи", який надавав священнику юридичну підтримку.

Бурдіна оштрафували на 35 тисяч рублів за новою статтею КпАП ОФ 20.3.3 про "дискредитацію використання російських військ". 

6 березня він виголосив антивоєнну проповідь на недільній літургії в храмі і тим самим, як сказано в протоколі, "вчинив публічні дії, спрямовані на дискредитацію Збройних сил РФ, які проводять спеціальну операцію в Україні".

Крім того, священник опублікував на парафіяльному сайті посилання на петицію Change.org із закликом зупинити військові дії в Україні.

Як відомо, 4 березня Держдума Росії екстрено прийняла новий законопроєкт, який запроваджує кримінальну та адміністративну відповідальність за поширення "відомо неправдивої інформації про діяльність збройних сил РФ" та "за дискредитацію використання російських військ". За даними "Мережевих свобод", лише за перші три дні дії закону було затримано 60 осіб. "Неправдивою інформацією" зазвичай влада РФ називає дані про втрати її військ після вторгнення в Україну. За поширення такої інформації передбачається до 15 років позбавлення волі.

Бюджетників і школярів у РФ змушують писати листи окупантам, які воюють в Україні. Провладна партія "Єдина Росія" оголосила акцію та "накидала" тези, за якими мають бути написані ці листи. Наразі до "акції" долучився російський військово-патріотичний рух "Юнармія", який займеться дитячо-юнацькою підготовкою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram