ГоловнаСвіт

Байден провів розмову із Зеленським – третю за два місяці

Серед іншого обговорили можливості фінансової підтримки України. 

Байден провів розмову із Зеленським – третю за два місяці
Фото: president.gov.ua

Президент США Джо Байден провів розмову з президентом України Володимиром Зеленським.

Зеленський у Twitter повідомив, що бесіда була довгою.

"Мав довгу телефонну розмову з Джо Байденом. Обговорили поточні дипломатичні зусилля з деескалації та узгодили спільні дії на майбутнє. Подякував Президентові за військову допомогу, що триває. Обговорили також можливості щодо фінансової підтримки України", – зазначив він. 

Доповнено. Згодом в Офісі президента надали більше деталей щодо розмови. 

Український президент подякував американському колезі за непохиту підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України, а також за лідерство США в мобілізації світової спільноти для стримування російської агресії.

Також він подякував за допомогу у вигляді оборонної летальної зброї. 

"Президент України наголосив на важливості підтримки економічної та фінансової стабільності нашої держави в нинішній ситуації. Лідери обговорили конкретні кроки з боку США щодо збільшення фінансової підтримки України – як на двосторонній основі, так і шляхом залучення міжнародних фінансових організацій. Президенти України та Сполучених Штатів Америки також обговорили підсумки нещодавніх перемовин у Нормандському форматі на рівні політичних радників", – йдеться у повідомленні.

Український президент відзначив готовність України до проведення зустрічі в Нормандському форматі на рівні лідерів у найближчому майбутньому.

Про заплановану на вечір четверга розмову президентів повідомив прессекретар Зеленського Сергій Никифоров. Він говорив, що "можна очікувати, що лідери торкнуться питань мирного процесу, безпеки, зокрема енергетичної, оборонної взаємодії, макрофінансової підтримки, антиолігархічної реформи".

Нагадаємо, 9 грудня президент США Джо Байден провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським. Розмова тривала близько 1,5 години. Спочатку планувалося, що президент США поговорить із Зеленським відразу після перемовин з російським президентом Путіним 7 грудня, але дзвінок відклали. Натомість Джо Байден провів переговори з главами країн "Квінт" – Німеччини, Великобританії, Італії та Франції. Розмову з президентом України перенесли на 9 грудня.

Наступний телефонний дзвінок також був після переговорів Байдена з Путіним, 2 січня. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram