ГоловнаСвіт

Блінкен не очікує прориву від перемовин США та Росії

"Дуже складно побачити прогрес, коли Росія приставила пістолет до голови України".

Блінкен не очікує прориву від перемовин США та Росії
Фото: kmu.gov.ua

Держсекретар США Ентоні Блінкен не очікує прориву на американсько-російських перемовинах з питань безпеки наступного тижня, але сподівається, що можуть бути галузі, в яких сторони можуть домовитися.

Про це він заявив в ефірі телеканалу CNN, передає "Голос Америки".

"Не думаю, що ми станемо свідками якихось проривів наступного тижня", - сказав Блінкен.

"У нас буде можливість викласти свої міркування. Росіяни зроблять те саме, і ми подивимося, чи є підстави для руху вперед", – додав він.

За словами Блінкена, будь-який прогрес залежатиме від дій обох сторін.

"Будь-який рух до вирішення проблем має відбуватися на взаємній основі", - зазначив держсекретар.

Він наголосив, що в умовах нарощування російської військової сили біля кордонів з Україною досягнення прогресу буде складним, якщо не неможливим.

"Дуже складно побачити [реальний прогрес] в умовах ескалації, коли Росія приставила пістолет до голови України, розмістивши 100 тисяч військовослужбовців біля її кордонів", - заявив Блінкен.

Нагадаємо, завтра представники Росії та США проведуть у Женеві саміт. Також 10 січня відбудеться засідання Комісії Україна-НАТО – на два дні раніше, ніж засідатиме Рада НАТО-РФ. На 13 січня заплановано засідання Постійної ради ОБСЄ, в якій РФ також братиме участь.

Основною темою перемовин мають стати запропоновані Кремлем "гарантії безпеки Європи", які де-факто є вимогою не брати країни Європи, зокрема й Україну, до НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram