ГоловнаСвіт

​Суд у Нідерландах розпочне слухати родичів жертв авіакатастрофи MH17

Участь у слуханнях візьмуть 90 членів сімей загиблих.

​Суд у Нідерландах розпочне слухати родичів жертв авіакатастрофи MH17
Фото: EPA/UPG

У Нідерландах у понеділок, 6 вересня розпочнеться чергове засідання суду у справі МН17. У слуханнях візьмуть участь 90 родичів жертв автокатастрофи.

Про це повідомляє Укрінформ.

У судовому комплексі “Схіпхол” cлово матимуть родичі загиблих з Нідерландів, Австралії, Малайзії, Індонезії, Канади. Для їхніх виступів виділено 10 днів.

Очікується, що це будуть найемоційніші слухання.

Нагадаємо, літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Всі, хто був на борту, 298 осіб, загинули.

Розслідування причин катастрофи вела спільна слідча група (JIT, ССГ), в яку входять представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії. У вересні 2016 року ССГ оприлюднила висновки, згідно з якими літак був збитий ракетою, запущеною з ЗРК "Бук", а пізніше оголосила про приналежність цього "Бука". За даними ССГ, це ракетна установка російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що дислокована в Курську.

19 травня 2019 року слідча група офіційно назвала чотирьох обвинувачених в причетності до загибелі рейсу МН17: росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко. Зараз їх заочно судять. Пулатов - єдиний фігурант справи, відправив на слухання своїх адвокатів.

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака. Україна очікує, що суд може тривати декілька років.

Окрім того, уряд Нідерландів ухвалив рішення подати до Європейського суду з прав людини позов проти Росії за її роль у збитті літака.

7 червня у Нідерландах почалися основні слухання у справі чотирьох головних підозрюваних у справі про збиття малайзійського "Боїнга". У їх межах оприлюднили кілька нових записів перехоплень командирів так званої "ДНР", на яких вони детально обговорюють перевезення зенітно-ракетної установки "Бук" по підконтрольній проросійським силам території у день, коли збили літак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram