ГоловнаСвіт

ФБР затримало чоловіка, який закликав до вбивства конгресменів

Він протягом кількох років поширював різні теорії змови та активно підтримував Трампа в нібито фальсифікації результатів виборів. 

ФБР затримало чоловіка, який закликав до вбивства конгресменів
Фото: EPA/UPG

ФБР затримало Брендана Ханта, також відомого як "Ікс-Рей Ультра", який на тлі заворушень у Капітолії 6 січня закликав до вбивства конгресменів та прямо погрожував їм.

Він був затриманий уранці 19 січня в Квінсі, а вдень суддя постановив заарештувати його, повідомили у пресслужбі Міністерства юстиції США.

"Наша демократія залежить від законодавців, які беруть на себе відповідальність. Нібито погрози убивством та залякування посадових осіб Хантом наносять удар в серце нашого уряду", - заявив в.о. прокурора США у Східному окрузі Нью-Йорка Сет Дюшарм. 

У ФБР розповіли, що Хант до нападу на будівлю Капітолію та після нього в Інтернеті прямо закликав до убивства членів Конгресу. В Бюро також зазначили, що всі, хто хоче взятися за зброю, не досягнуть нічого, окрім "резервації в нашій будівлі в центрі міста". 

8 січня, через два дні після штурму Капітолію, Брендан Хант опублікував відео із закликом до насилля. Він заявляв, що "варто знову завітати до Капітолію, коли всі сенатори повернуться туди, і цього разу з'явитися там зі зброєю".

Загалом Хант щонайменше з 6 грудня публікував відео із закликами до "публічної страти" членів Конгресу. У випадку визнання Ханта винним йому загрожує до 10 років позбавлення волі. 

New York Times пише, що Хант протягом років на власному сайті поширював конспірологічні теорії, зокрема про те, що рок-зірка Курт Кобейн був убитий, а не вчинив самогубство. Десять років тому він брав участь в акції "Захопи Волл-Стріт", а минулого року почав поширювати ролики Дональда Трампа про нібито фальсифікацію результатів голосування на виборах.

Нагадаємо, що 6 січня через штурм Капітолію Конгрес США не зміг оголосили Джо Байдена президентом, засідання було зірване. В результаті заворушень загинули п’ятеро людей.

7 січня Конгрес поновив роботу та затвердив перемогу Байдена на президентських виборах у США. Трамп пообіцяв "впорядковану" передачу влади наступнику.

Повідомлялося, що суди розглядають справи щодо 53 осіб, які брали участь у нападі на Капітолій. Серед заарештованих - Адам Джонсон, який носив трибуну спікера парламенту під час заворушень. Джонсон - батько, який сидить удома і живе з дружиною та п’ятьма дітьми. Його попередня кримінальна історія включала зберігання марихуани. Наразі його звинуватили в умисному проникненні, крадіжці державного майна і хуліганстві на території Капітолію.

Також серед заарештованих - Джейкоб Ентоні Ченслі, відомий як Джейк Анджелі з Арізони. Його ідентифікували як чоловіка, який увійшов у будівлю Капітолію в рогах, головному уборі з ведмежої шкури, без сорочки і у коричневих штанах. Він мав спис, до якого був прив’язаний американський прапор.

Також у ФБР оголосили нагороду в $50 тис. за інформацію про людей, які пронесли вибухові пристрої на територію Конгресу.

Також відомо, що США після штурму Капітолію прихильниками Дональда Трампа було порушено щонайменше 25 кримінальних справ про внутрішній тероризм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram