ГоловнаСвіт

ЄС погодив санкції щодо шести осіб і однієї організації через отруєння Навального (оновлено)

Йдеться про заборону на подорожі та заморозку активів. 

Фото: navalny.com

Європейський Союз погодив застосування санкцій щодо шести осіб та однієї російської компанії через отруєння опозиціонера Олексія Навального.

Про це з посиланням на аномні джерела в дипломатичних колах пише агенція dpa. Аналогічну інформацію підтвердив журналіст "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк.

За його даними, офіційно про санкції оголосять завтра.

Санкції погодили на засіданні послів у Брюселі. Зазначається, що замороження активів та заборону на подорожі повинні затвердити письмовою процедурою та впровадити найближчими днями.

Оновлення 16:02. Агентство dpa додало, що санкції будуть застосовані щодо російського Державного науково-дослідного інституту органічної хімії та технологій. 

Фізичні особи, на яких накладуть санкції, є співробітниками органів державнох безпеки. 

Оновлено 16:30. Представник Міністерства закордонних справ Німеччини повідомив, що санкції спрямовані проти осіб, які відповідальні за створення "Новачка", пише "Інтерфакс-Україна"

New York Times з посиланням на трьох європейських чиновників пише, що у санкційному списку - перший заступник адміністрації президента Сергій Кірієнко, директор ФСБ Олександр Бортников, два заступники міністра оборони Олексій Криворучко та Павло Попов, голова управління президента з внутрішньої політики Андрій Ярина та постійний представник президента у Сибірському федеральному округу Сергій Міняйло.

Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров уже пообіцяв, що РФ вживатиме дзеркальних заходів у відповідь на санкції.

Нагадаємо, що 20 серпня російський опозиціонер Навальний з літака потрапив до реанімації в Омську з попереднім діагнозом "токсичне отруєння". Навальний не опритомнів і впав у кому. Два дні РФ не давала дозволу на його переведення за кордон на лікування, а 22 серпня він все ж був транспортований до Німеччини. Перед цим російські лікарі назвали "основний робочий діагноз" Навального і заявили, що отруєння не було.

Фахівці клініки Charite впевнені, що Навальний був отруєний. У Кремлі ж заявили, що німецькі лікарі "поквапилися з висновками", і відмовилися розпочати кримінальне розслідування.

Проте німецькі лікарі запросили в Болгарії дані про отруєння Омеляна Гебрева, який був отруєний агентами російського ГРУ. Вони припустили, що Навального могли отруїти тією ж речовиною, що й болгарського бізнесмена.

Результати аналізів, проведених Інститутом фармакології і токсикології Збройних сил Німеччини підтвердили, що Навального отруїли новим, більш смертоносним видом бойової нервово-паралітичної речовини "Новачок".

США попередили Росію про жорсткі санкції, якщо доведуть причетність влади до отруєння Навального. Європарламент закликав зупинити "Північний Потік-2" і ввести санкції проти РФ. "Політичні вбивства і отруєння в Росії є системними інструментами режиму, навмисно націленими на опозицію", - йдеться в резолюції ЄС.

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна може приєднатися до санкцій проти Російської Федерації за отруєння опозиційного політика Олексія Навального.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram